Na czasie

voucher-kinowy-heliosagnieszka-chylinskakswopener-festivaldawid-podsiadlovan-gogh
Home Artysta Magdalena Schejbal

Magdalena Schejbal

Magdalena SchejbalOpisWydarzeniaMagdalena Schejbal - Często zadawane pytaniaFani lubią też

Opis

Magdalena Schejbal jest polską aktorką teatralną i filmową. Urodziła się we Wrocławiu w 1980 roku. Jest córką aktorów. Już w czwartek klasie podstawówki rozpoczęła współpracę przy programie "Truskawkowe studio". Występowała w nim przez 7 następnych lat. Współpracowała także z Małgorzatą Potocką przy serialu edukacyjnym "Ja i moje życie". 

Kariera aktorska

Jej debiutancką rolą filmową była postać Jagody w produkcji Przemysława Wojcieszaka - "Głośniej od bomb". Za tę rolę dostała nagrodę Prezydenta Gdyni. Rok później zagrała rolę dziennikarki Marysi Melskiej w filmie "Superprodukcja"

 

Magdalena Schejbal zagrała gościnną rolę w serialu "Kasia i Tomek" oraz w "Fali zbrodni". Większą popularność zyskała po odegraniu roli podkomisarz Basi Storosz w serialu telewizyjnym "Kryminalni". Od 2016 do 2018 roku wcielała się w rolę Sary Mandel w "Na dobre i na złe". Zagrała także epizodyczną rolę w "Uchu prezesa", czyli projekcie internetowym. Grała również rolę pani Zofii z dziekanatu w serialu "Sexify" (2021). 

 

Aktorka zagrała główną rolę (Ewę Drawską) w serialu telewizyjnym "Szpilki na Giewoncie" emitowanym na Polsacie w 2010 roku. Ta rola przyniosła jej nominację w kategorii "aktorka" do Telekamer 2011. Otrzymała za nią również nagrodę w kategorii "media" w plebiscycie "Róże Gali". W 2010 roku grała także w serialu emitowanym na TVP1 pt. "Blondynka"

 

Na deskach teatru zadebiutowała w spektaklu "Wojna polsko-ruska pod flagą biało-czerwoną" w 2003 roku. Jest to adaptacja powieści autorstwa Doroty Masłowskiej. Sztukę można było zobaczyć w Teatrze Wybrzeże. Co ważne, Magdalena Schejbal była wtedy także asystentką reżysera. Zagrała także Kordelię w "Królu Learze" w Teatrze na Woli w 2006 roku. Główną rolę odgrywał wtedy Daniel Olbrychowski. W 2008 roku podjęła pracę w Teatrze Ateneum. W 2010 roku otrzymała nagrodę podczas sopockiego Festiwalu Dwa Teatry za rolę w sztuce "W roli Boga"

 

W 2012 roku Magdalena Schejbal zaczęła prowadzić swoją audycję radiową "Schejbalanga", którą można usłyszeć na Czwórce. Występowała także w Eska TV, gdzie w 2012 roku była w jury programu rozrywkowego "Kilerskie Karaoke".  

Filmografia

Aktorka zagrała w:

  • "Głośniej od bomb" (2001) jako Jagoda,
  • "Kasia i Tomek" (2002) - udzieliła głosu koleżance Kasi - Monice,
  • "Superprodukcja" (2003) jako Marysia Melska, dziennikarka,
  • "Fala zbrodni" (2004) jako dziewczyna,
  • "Kryminalni" (2004-2008) oraz "Kryminalni: Misja śląska" (2006) jako podkomisarz Barbara Storosz,
  • "Niania" (2008) jako asystentka Kseni Nowik, Jowita,
  • "Nie kłam, kochanie" (2008) jako koleżanka Ani, Magda,
  • "Blondynka" (lata 2009-2010 oraz 2013-2018) jako przyjaciółka Sylwii, Jagna Edelweiss,
  • "Szpilki na Giewoncie" (lata 2010-2011) jako Ewa Drawska,
  • "Milczenie jest złotem" (2010) jako najlepsza przyjaciółka Inge, Irmina,
  • "Prawo Agaty" (2012, 2014) jako prokurator Kowali,
  • "Przepis na życie" (2013) jako Zuza,
  • "Portret" (2014) jako Bera,
  • "Mąż czy nie mąż" (2015) jako Marta Dobosz,
  • "Pan Rudnicki i samochody" (2016) jako Hanna Rudnicka,
  • "Ojciec Mateusz" (2016) jako menedżerka ośrodka, Gosia,
  • "7 rzeczy, których nie wiecie o facetach" (2016) jako Ela,
  • "Na dobre i na złe" (2016-2018) jako Sara Mandel,
  • "Ucho Prezesa" (2018) jako Joanna z Nowoczesnej,
  • "Ikar. Legenda Mietka Kosza" (2019) jako blond-prostytutka, 
  • "Sexify" (2021) jako pani Zofia,
  • "Miłość na pierwszą stronę" (2022) jako Marika Szulc,
  • "Poskromienie złośnicy" (2022) jako Janka, lekarka.

Magdalena Schejbal występowała także na deskach Teatru Telewizji. Można było ją zobaczyć w roli siostry Łucji w "Obronie" w marcu 2003 roku, "Komu nie wierzycie" w maju 2007 roku oraz w roli dr Kiery Banks w spektaklu "W roli Boga" w 2010 roku.

 

Zdjęcie dzięki uprzejmości Teatru Ateneum

 

 

Zobacz też: Katarzyna Warnke, Piotr Polk, Piotr Gąsowski, Olga Borys, Katarzyna Skrzynecka, Agata Kulesza, Ewa Skibińska, Anna Cieślak, Aneta Zając, Janusz Józefowicz, Patricia Kazadi, Tomasz Schimscheiner, Dominika Ostałowska, Jędrzej Hycnar, Michał Żurawski, Michał Czernecki, Stanisław Banasiuk, Agnieszka Wielgosz, Agnieszka Sienkiewicz

 

Wydarzenia

Aktualne
Wybrane dla Ciebie
Zakończone

Magdalena Schejbal - Często zadawane pytania

Gdzie wystąpi Magdalena Schejbal?

Miejscowości, w których Magdalena Schejbal wystąpi w najbliższym czasie: Warszawa.

Kiedy Magdalena Schejbal obchodzi urodziny?
Aktorka przyjmuje życzenia urodzinowe 7 lutego.
Czy Magdalena Schejbal studiowała aktorstwo?
Aktorka rozpoczęła studia socjologiczne, ale ich nie ukończyła, by zostać "pełnoetatową" aktorką. Studiowała później we wrocławskiej szkole teatralnej. W 2005 roku ukończyła studia na PWST we Wrocławiu.
W jakim spektaklu w Teatrze Ateneum grała Magdalena Schejbal?
Aktorka zagrała w sztuce "Moja córeczka". Wcieliła się w rola uczennicy, Marioli, Paniusi. Spektakl miał swoją premierę 7 października 2009 roku.
Czy Magdalena Schejbal brała udział w programach typu "Taniec z gwiazdami"?
Nie, aktorka nie uczestniczyła w tego typu programach.
W którym roku Magdalena Schejbal otrzymała nagrodę za debiut aktorski od Prezydenta Gdyni?
Aktorka otrzymała tę nagrodę w 2001 roku.

Fani lubią też

Zobacz też