Newsletter

Na czasie

imagine-dragonsopener-festivalred-hot-chili-peppersmiuosh-zespol-slaskhans-zimmerceline-dion

Wszystkie wydarzenia w mieście

Wszystkie wydarzenia w mieście

Wszystkie wydarzenia w mieście

Wszystkie wydarzenia w mieście

Home Artysta Anna Cieślak

Anna Cieślak

Anna CieślakOpisWydarzeniaAnna Cieślak - Często zadawane pytaniaFani lubią też

Opis

Anna Cieślak to polska aktorka filmowa i teatralna. Urodziła się w Szczecinie 17 września 1980 roku. Od 2011 roku jest związana z warszawskim Teatrem Polskim im. Arnolda Szyfmana. Jako nastolatka przez dwa lata uczyła się tańca. Studiowała w Państwowej Wyższej Szkole Teatralnej w Krakowie. Absolwentką wydziału aktorskiego została w 2004 roku.

 

Jej debiutancką rolą na dużym ekranie była postać w filmie "Your name is Justbine", którą odegrała w 2005 roku. Za tę rolę otrzymała kilka nagród, m.in.: za główną rolę kobiecą podczas Festiwalu Filmowego w Mons oraz za najlepszy debiut od Prezydenta Gdyni podczas Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych. Dzięki tej roli zaczęła współpracować z takimi osobami, jak Ryszard Bugajski, Filip Bajon oraz Władysław Pasikowski. 

 

Jej kariera teatralna rozpoczęła się w 2005 roku. Zagrała wtedy w sztuce Szekspira pt. "Miarka za miarkę", którą można było zobaczyć wtedy w krakowskim Teatrze im. Juliusza Słowackiego. Później zagrała także w sztuce Czechowa pt. "Mewa". Wcieliła się w niej w główną bohaterkę - Ninę Zarieczną. Anna Cieślak współpracowała z wieloma reżyserami, m.in. Andrzejem Sewerynem, Michałem Zadarą i Eugeniuszem Korinem.

 

Anna Cieślak grała także w Teatrze Polskiego Radia. Otrzymała w 2014 roku nagrodę za występ w słuchowisku "Salome", w którym była głosem tytułowej Salome. Nagrodę przyznano jej podczas Festiwalu Polskiego Radia i Teatru Telewizji, który odbywał się w Sopocie. W następnym roku podczas tego samego festiwalu dostała nagrodę w kategorii "najlepsza rola drugoplanowa". 

Filmografia

Anna Cieślak zagrała w:

  • "Glina" (lata 2003-2004 oraz 2007-2008) jako córka Andrzeja,
  • "Pensjonat pod Różą" (2004) jako dziewczyna Rafała,
  • "Ono" (2004),
  • "Karol. Człowiek, który został papieżem" (2004) jak siostra Jerzego,
  • "Your name is Justine" (2005) jako Mariola,
  • "Egzamin z życia" (2005-2006) jako Joanna,
  • "Na dobre i na złe" (2006-2007) jako anestezjolożka Alicja Siedlecka,
  • "Góra Góry" (2006-2007) jako Monika,
  • "Dlaczego nie!" (2007) jako studentka ASP,
  • "Jak żyć?" (2008) jako Ewa,
  • "Czas honoru" (2008) jako siostra Róża,
  • "Piksele" (2009) jako Alicja,
  • "Prymas w Komańczy" (2009) jako Lilka,
  • "Generał" (2009) jako pielęgniarka,
  • "Generał Nil" (2009) jako córka Emila,
  • "Śluby panieńskie" (2010) jako Aniela Dobrójska,
  • "Ludzie Chudego" (2010-2011) jako była żona Łukasza, podkomisarz Sylwia Łukaszewicz,
  • "Rezydencja" (2011) jako Basia Kochanowska,
  • "Szkoła żon" (2012) jako Agnieszka,
  • "Komisarz Alex" (2012) jako Julia, (2018) jako dyrektorka,
  • "Hotel 52" (2012) jako Magda,
  • "Ojciec Mateusz" (2013) jako Magdalena, (2017) jako Wanda, (2021) jako Emilia,
  • "Prawo Agaty" (2014) jako Laura,
  • "O mnie się nie martw" (2014) jako Rudzka,
  • "Na Wspólnej" (od 2014) jako Joanna Budzyńska,
  • "Chemia" (2015) jako pielęgniarka,
  • "Osiecka" (2020) jako redaktorka Hanka Olszewska,
  • "Szadź" (od 2020) jako żona Piotra, Monika,
  • "Czarna owca" (2021) jako Justyna,
  • "Mój agent" (od 2022) jako Ewa.

Anna Cieślak jako aktorka dubbingowa udzieliła głosu w takich produkcjach jak m.in. "Asteriks na Olimpiadzie" (2008) jako księżniczka Irina, "Kraina lodu" (2013) oraz "Kraina Lodu II" (2019) jako Anna, "Mały Książę" (2015) jako Róża, "Gdzie jest Dory?" (2016) jako Nadzieja oraz "Bia" (2019) jako Ana da Silvo. 

 

Jej głosem przemówiły także postacie z gier:

  • Ellie z "The Last of Us" (2013) oraz "The Last od Us Part II" (2020,
  • Ciri z "Wiedźmina 3: Dziki Gon" (2015),
  • Sombra z "Overwatch" (2016),
  • Thor (Jane Foster) z "Lego Marvel Super Heroes 2" (2017).

Teatr

Anna Cieślak występowała w krakowskim Teatrze Scena STU, Teatrze im. Juliusza Słowackiego, Teatrze Komedia oraz Teatrze Współczesnym, warszawskim Teatrze Polskim, Teatrze Centrala, Teatrze Kwadrat im. Edwarda Dziewońskiego oraz Teatrze 6. Piętro. Sztuki, w których wystąpiła to m.in. "Miarka za miarkę", "Mewa", "Elektra", "Kordian", "Pułapka", "Bliżej", "Dracula", "Zakręcony Słowacki", "Szkoła żon", "Burza", "Miny polskie", "Kurka wodna", "Biesy", "Król Lear", "Zagraj to jeszcze raz, Sam", "3 razy łóżko" oraz "Okno na parlament". 

 

W Teatrze Polskiego Radia zagrała w m.in. "Układ", "Benefis", "Wypożyczalnia ludzi", "Pasażer Luter", "Tyś jest jak dzień wiosenny", "Pętla", "Ukryty w słońcu" oraz "Meeting koneserów".

 

Zobacz też: Tomasz Dedek, Anita Sokołowska, Maciej Damięcki, Aldona Orman, Jan Wieczorkowski, Marta Chodorowska, Marcin Mroczek, Bartosz Żukowski, Michał Mikołajczak, Piotr Polk, Sylwia Banasik-Smulska, Jacek Kopczyński, Agnieszka Matysiak, Anna Mrozowska, Mirosław Zbrojewicz, Sebastian Cybulski, Mateusz Łasowski, Joanna Balasz, Piotr Miazga, Karolina Gorczyca,

 

Wydarzenia

Aktualne
Wybrane dla Ciebie
Zakończone
Miłość w Saybrook

Miłość w Saybrook

01.02-01.06.2023

Warszawa

Zagraj to jeszcze raz, Sam

Zagraj to jeszcze raz, Sam

27.02-16.05.2023

Warszawa

Anna Cieślak - Często zadawane pytania

Gdzie wystąpi Anna Cieślak?

Miejscowości, w których Anna Cieślak wystąpi w najbliższym czasie: Warszawa.

Jaka rola przyniosła Annie Cieślak największą popularność?
Aktorka zyskała prawdziwą rozpoznawalność po zagraniu roli uroczej i ambitnej Małgosi w filmie Ryszarda Zatorskiego pt. "Dlaczego nie!".
Jaką nagrodę otrzymała Anna Cieślak w 2006 roku?
Aktorka otrzymała wtedy list gratulacyjny od ówczesnego prezydenta Polski.
Czy Anna Cieślak była w "Tańcu z gwiazdami"?
Tak, aktorka była uczestniczką tego programu w 2015 roku. Musiała się jednak z niego wycofać, ponieważ doznała kontuzji podczas nauki tańca.
Czy Anna Cieślak udziela się charytatywnie?
Tak, jest ambasadorką La Strada, czyli fundacji sprzeciwiającej się niewolnictwu i handlowi ludźmi.
W jakich teledyskach zagrała Anna Cieślak?
Aktorka zagrała w teledyskach do utworów: "Mijamy" Krzysztofa Krawczyka oraz "Kłamiesz" Renaty Przemyk.

Fani lubią też

Zobacz też

SzczecinPoznańKielceToruńRzeszówOpoleLublinŁódźWarszawaTrójmiastoBydgoszczWrocławLidzbark WarmińskiGliwiceBiałystokZielona GóraKrakówGdańskKatowiceOlsztyn