Na czasie

voucher-kinowy-heliosopener-festivaldawid-podsiadlohans-zimmerbody-worlds-vitalagnieszka-chylinska
Home Artysta Anna Mrozowska

Anna Mrozowska

Anna MrozowskaOpisWydarzeniaAnna Mrozowska - Często zadawane pytaniaFani lubią też

Opis

Anna Mrozowska jest polską aktorką, która urodziła się w Pruszkowie w 1991 roku. Studiowała w łódzkiej Państwowej Wyższej Szkole Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej im. Leona Schillera. Absolwentką wydziału aktorskiego tej uczelni została w 2016 roku. 

Kariera Anny Mrozowskiej

Jeszcze jako studentka otrzymała nagrodę honorową ufundowaną dzięki Opus Film. To wyróżnienie otrzymują aktorzy, którzy są tak dobrzy, że fundatorzy chcieliby widzieć ich na ekranach telewizyjnych i kinowych. Nagrodę tę otrzymała za wcielenie się w postać Mański w sztuce teatralnej pt. "Ślub", którą reżyserował Waldemar Zawodziński podczas XXXIII łódzkiego Festiwalu Szkół Teatralnych. 

Anna Mrozowska jest znana także z seriali telewizyjnych, w których grała przeróżne role. Zadebiutowała gościnną rolą w serialu "M jak miłość" w 2000 roku. Zagrała wtedy Olę Makowską, która odwiedziła gospodarstwo Anny. Można było ją także zobaczyć w m.in. "Belfrze", "Ojcu Mateuszu" oraz "Barwach szczęścia". Znana jest również z roli policjantki Magdy w filmie "Supernova" Bartosza Kruhlika. Anna Mrozowska zagrała tę postać w 2019 roku, a film otrzymał nagrodę podczas gdyńskiego Festiwalu Filmowego. 

Filmografia

Anna Mrozowska zagrała w licznych filmach, takich jak:

  • "Robal" (2012) jako Ona,
  • "Marzenie Nataszy" (2012),
  • "Format" (2013),
  • "Dolina niesamowitości" (2014) jako dziewczyna,
  • "Jeziorak" (2014) jako Tatiana Usijewa,
  • "Moje miejsce" (2015) jako Lena,
  • "Śpiewający obrusik" (2015),
  • "Nie dotyczy rowerów" (2015) jako Marta,
  • "Nowy świat" (2015) jako dziewczyna karaoke "Azzam",
  • "Periapsis" (2017) jako Lena-3,
  • "Supernova" (2019) jako policjantka Magda,
  • "Ja teraz kłamię" (2019) jako producentka,
  • "Nic się nie stało" (2021),
  • "The End" (2021),
  • "Na chwilę, na zawsze" (2022) jako Jolka.

Anna Mrozowska bierze udział w nagraniach do filmu "Ryfka", który pojawi się na dużych ekranach w 2023 roku. 

Oprócz tego aktorka zagrała także w różnych serialach telewizyjnych, takich jak:

  • "Miasto skarbów" (2017) jako rowerzystka,
  • "Belfer" (2016) jako Przewrotka w piątym odcinku drugiego sezonu,
  • "Ludzie i bogowie" (2020) jako Zosia w odcinkach 4-5 oraz 9-13 w sezonie pierwszym,
  • "Wotum nieufności" (2022) jako Małgorzata Bukowska,
  • "Behawiorysta" (2022) jako prokuratorka Beata Drejer w odcinkach 1-8 sezonu pierwszego. 

Anna Mrozowska gra także role gościnne w znanych serialach telewizyjnych. Wystąpiła w "M jak miłość" w 2000 roku jako gość w gospodarstwie Anny - Ola Makowska, "Barwach szczęścia" w 2007 roku jako Renata, "Komisarzu Alexie" w 2011 roku jako Eliza, "Bodo" w 2016 roku, "Lekarze na start" w 2017 roku jako trenerka fitness, Kinga Foryś, która była operowana z powodu przepukliny, "Za marzenia" w 2018 roku jako pracownica punktu odprawy oraz "Ojcu Mateuszu" w 2008 roku jako Anna Górska. 

Nagrody i inne osiągnięcia

Anna Mrozowska grała w filmie krótkometrażowym pt. "Zbliżenie" w 2017 roku. Co więcej, podczas produkcji tego filmu była także asystentką reżysera, kierowniczką planu oraz osobą odpowiedzialną za rekwizyty na planie. 

W 2021 roku Anna Mrozowska otrzymała nagrodę dla najlepszej aktorki. Otrzymała ją w Warszawie podczas 48 Hour Film Project za rolę w produkcji "Nic się nie stało".

Jej filmem dyplomowym był "Śpiewający obrusik" w 2015 roku. Jako film licencjacki stworzyła "Po drugiej stronie tęczy" w 2014 roku. Zagrała w nim główną bohaterkę. 

Zagrała również w teledysku do utworu Kamila Bednarka "Think about tomorrow". Potrafi także grać na fortepianie i zna trzy języki obce: angielski, niemiecki oraz włoski.

 

Źródło zdjęcia: PAP

Wydarzenia

Anna Mrozowska - Często zadawane pytania

Gdzie wystąpi Anna Mrozowska?

Miejscowości, w których Anna Mrozowska wystąpi w najbliższym czasie: Warszawa.

Kiedy Anna Mrozowska obchodzi urodziny?
Aktorka przyjmuje życzenia urodzinowe 30 maja.
Jakie są najlepiej oceniane role Anny Mrozowskiej?
Aktorka otrzymała najlepsze oceny za role Zosi w "Ludzie i bogowie", prokuratorki Beaty Drejer w "Behawioryście", policjantki Magdy w "Supernova", Przewrotki w "Belfrze" oraz Jolki w "Na chwilę, na zawsze".
Z kim Anna Mrozowska często pracuje?
Aktorka pracuje najczęściej z Mariuszem Bonaszewskim, Aleksandrą Popławską, Mirosławem Haniszewskim oraz Agnieszką Werner-Szyrle.
W którym odcinku "Ojca Mateusza" grała Anna Mrozowska?
Aktorka zagrała w odcinku 262 sezonu 20, który nosił tytuł "Bez hamulców".
Czy Anna Mrozowska bierze udział w programach rozrywkowych?
Nie, aktorka nie uczestniczy w tego typu programach.

Fani lubią też

Zobacz też