Na czasie

voucher-kinowy-heliosrzeszowskie-juwenaliaprojekt-warszawaopener-festivaljuwenalia-politechniki-lubelskiejdawid-podsiadlo
Home Artysta Milena Suszyńska

Milena Suszyńska

Milena SuszyńskaOpisWydarzeniaMilena Suszyńska - Często zadawane pytaniaFani lubią też

Opis

Milena Suszyńska urodziła się w Warszawie w 1986 roku, jako córka aktora - Zbigniewa Suszyńskiego. Jest polską aktorką teatralną i filmową. Od 2011 roku pracuje w warszawskim Teatrze Narodowym. Studiowała na Akademii Teatralnej im. Aleksandra Zelwerowicza. W 2009 roku została jej absolwentką. Pracowała także w Teatrze la M.ort oraz Wytwórnia. Współpracowała również z Teatrem Telewizji, Teatrem Polskiego Radia oraz Narodowym Centrum Kultury w Warszawie.

Kariera aktorska

Milena Suszyńska zagrała m.in. w "Przyjaciółkach", "Samej słodyczy", "Czasie honoru", "O mnie się nie martw", "Bodo" oraz "Leśniczówka". Odegrała także role w filmach: "Bogowie" Łukasza Palkowskiego, "Dzień dobry, kocham cię!" Ryszarda Zatorksiego oraz "Warsaw by night" Natalii Korynckiej-Gruz. Pierwszy z filmów otrzymał Grand Prix podczas gdyńskiego Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w 2014 roku.

 

Na deskach teatru pojawiała się w takich sztukach, jak "Pożegnanie", "Madame de Sade" oraz "Tartuffe albo Szalbierz". Występowała także gościnnie w "Dobrym Wojaku Szwejku" w Och-Teatrze. Aktorka otrzymała nominację w kategorii "młody aktor" Feliksów Warszawskich za rolę Jennifer w sztuce "W mrocznym mrocznym domu", którą reżyserowała Grażyna Kania. 

Filmografia

Milena Suszyńska zagrała w:

  • "Ego" (2008) jako Asia,
  • "Agentki" (2008) jako kelnerka,
  • "Złotopolscy" (2009-2010) jako siostra Jana, Zosia,
  • "Plebania" (2010) jako Monika,
  • "Ojciec Mateusz" (2010) jako Gosia,
  • "Wojna żeńsko-męska" (2010) jako pracownica sex-shopu,
  • "Rodzinka.pl" (2011) jako Gabrysia,
  • "Hotel 52" (2011) jako siostra Heleny, Aldona,
  • "Galeria" (2011) jako przyjaciółka Anity, Nikola,
  • "Reguły gry" (2012) jako Patrycja,
  • "Czas honoru" (2012) jako pracownica sierocińca,
  • "Piąty Stadion" (2012) jako kobieta,
  • "Przepis na życie" (2013) jako recepcjonistka,
  • "Barwy szczęścia" (2013) jako Paulina,
  • "Warsaw by night" (2014) jako tancerka,
  • "Sama słodycz" (2014) jako siostra Fryderyka, Gosia,
  • "Dzień dobry, kocham cię" (2014) jako pielęgniarka Jadźka,
  • "Bogowie" (2014) jako pielęgniarka Gosia,
  • "Przyjaciółki" (2015) jako Marta,
  • "Nie rób scen" (2015) jako policjantka,
  • "Singielka" (2016) jako Mariola,
  • "Komisarz Alex" (2016) jako pielęgniarka oraz jako Larisa (2017),
  • "7 rzeczy, których nie wiecie o facetach" (2016) jako blondynka,
  • "Bodo" (2016) jako dziewczyna,
  • "O mnie się nie martw" (lata 2017-2018) jako Lena,
  • "Druga szansa" (2017) jako asystentka,
  • "Barwy szczęścia" (2017) jako Viola,
  • "Leśniczówka" (od 2018) jako Edyta Gałek,
  • "Podatek od miłości" (2018) jako klientka,
  • "Chyłka - Kasacja" (2019) jako sąsiadka Langera,
  • "W rytmie serca" (2020) jako Ludmiła,
  • "Przyjaciółki" (2021) jako Justyna,
  • "Papiery na szczęście" (od 2021) jako Amelia,
  • "Zołza" (2022) jako pielęgniarka,
  • "Miłość jest blisko" (2022) jako Bela.

Występy w teatrach

Milena Suszyńska występowała także w licznych sztukach teatralnych. Zagrała role:

  • dziewczyny z deszczu w "Furii" (2006),
  • Iriny w "Trzech siostrach" (2008),
  • Olgi, matki w "Scenach z Różewicza" (2009),
  • rewolucjonistki w "Marat Sade" (2009),
  • Elli w "Kazimierzu i Karolinie" (2009),
  • córki rybaka w "Sprawie według Samuela Zborowskiego" (2011),
  • Marianny w "Tartuffe albo Szalbierz" (2012),
  • Jennifer w sztuce "W mrocznym mrocznym domu" (2012),
  • fordanserki w "Pożegnaniach" (2012),
  • służącej w "Bezimiennym dziele" (2013),
  • Małgorzaty w "Królowej Margot" (2013),
  • Jagódki w "Matce brata mojego syna" (2013),
  • Justysi we "Fredaszkach" (2014),
  • Wioletty w "Kordianie" (2015),
  • Lilki w "Opowiadaniach brazylijskich" (2015),
  • Zosi w spektaklu "Pan Tadeusz - wszystkie słowa" (2015),
  • Anny w "Madame de Sade" (2016),
  • Justysi w "Mężu i żonie" (2016),
  • pięknej Kate w  sztuce "Dobry Wojak Szwejk idzie na wojnę" (2017),
  • kochanki Kowerskiego w "Wojnie - mojej miłości" (2017),
  • Lewrance w "Kłamstwie" (2017). 

 

Zobacz też: Tomasz Dedek, Krystyna Janda, Krzysztof Ibisz, Emilia Komarnicka-Klynstra, Ewa Skibińska, Joanna Jarmołowicz, Michał Mikołajczak, Rafał Cieszyński, Grzegorz Damięcki, Jakub Józefowicz, Magdalena Dąbkowska, Andrzej Popiel, Katarzyna Gniewkowska, Dariusz Chojnacki, Marta Burdynowicz, Magda Umer, Anna Powierza, Jakub Gąsowski, Magdalena Wójcik, Mieczysław Morański,

 

Wydarzenia

Milena Suszyńska - Często zadawane pytania

Gdzie wystąpi Milena Suszyńska?

Miejscowości, w których Milena Suszyńska wystąpi w najbliższym czasie: Warszawa.

Kiedy Milena Suszyńska ma urodziny?
Aktorka obchodzi urodziny 8 stycznia.
W którym odcinku "Rodzinki.pl" zagrała Milena Suszyńska?
Aktorka zagrała w drugim odcinku tego serialu.
Czy Milena Suszyńska występuje w programach rozrywkowych?
Nie, aktorka nie bierze udziału w programach rozrywkowych.
Czy Milena Suszyńska jest też aktorką dubbingową?
Tak, jej głosem przemówiła m.in. Tishra Kandia w filmie "Gwiezdne wojny. Skywalker. Odrodzenie", Trudy Cooper w filmie "Podbój kosmosu" oraz kobieta na statku w filmie "Fantastyczne zwierzęta: Zbrodnie Grindenwalda".
Jakie nagrody otrzymała Milena Suszyńska?
Aktorka otrzymała nagrodę za rolę Justysi w "Mężu i żonie" jako najlepszą rolę kobiecą w 2016 roku.

Fani lubią też

Zobacz też