Na czasie

agnieszka-chylinskalil-tracyopener-festivaldawid-podsiadloto-krakow-tworzy-metamorfozydrift-masters
Home Artysta Dorota Landowska

Dorota Landowska

Dorota LandowskaOpisWydarzeniaFAQFani lubią też

Opis

Dorota Landowska urodziła się 5 lipca 1969 roku w Starogardzie Gdańskim. Jest aktorką, występuje zarówno w produkcjach filmowych, jak i serialach. Jest także aktorką dubbingową, która swojego głosu użyczyła do takich animacji, jak "W głowie się nie mieści", "Bionicle 3: W sieci mroku" czy "Co nowego u Scooby'ego?". Od lat związana jest przede wszystkim z warszawskim Teatrem Powszechnym oraz Teatrem Narodowym. Dorota Landowska występowała w wielu kultowych polskich serialach telewizyjnych, takich jak "Na dobre i na złe", "Komisarz Alex" czy "W rytmie serca". Aktorka została odznaczona w roku 1997 nagrodą im. Schillera.

Początki kariery Doroty Landowskiej

Dorota Landowska ukończyła Akademię Teatralną im. Aleksandra Zelwerowicza w Warszawie, a po studiach rozpoczęła współpracę z Teatrem Powszechnym w Warszawie. Było to miejsce, cieszące się ówcześnie sporą popularnością, toteż aktorka w szybkim tempie zyskała rozpoznawalność w polskim świecie Teatru. Jeśli chodzi natomiast o karierę filmową, Dorota Landowska w pierwszych latach swojej działalności w branży, decydowała się głównie na filmy pełnometrażowe. Możemy zaliczyć do nich między innymi "Patrzę na ciebie, Marysiu", "Daleko od okna" czy "Pensjonat pod Różą".

Dorota Landowska i dalszy rozwój jej kariery  

Wraz z upływem lat, Kariera Doroty Landowskiej rozwijała się dynamicznie, a sama aktorka zyskiwała coraz to więcej ról. W późniejszych latach kariery, zmieniła ona jednak swoją drogę, wybierając raczej na seriale telewizyjne, aniżeli filmy. Aktorka znana jest przede wszystkim z występów w takich serialach, jak "M jak miłość", w którym występowała w latach 2003-2004, odgrywając rolę Marioli Radomskiej czy "Na dobre i na złe", wcielając się w rolę Joanny Czerwińskiej, kierowniczki USC w 529 odcinku serialu.

Dorota Landowska - filmografia

Dorota Landowska zagrała na dużym ekranie zagrała w następujących filmach:

  • "Słowa Zachowane" (1994)
  • "Patrzę na ciebie, Marysiu" (1999)
  • "Prawo ojca" (1999)
  • "Daleko od okna" (2000)
  • "Z miłości" (2007)
  • "Generał Nil" (2009)
  • "Zwerbowana miłość" (2009)
  • "Czerwony pająk" (2015)
  • "Historia Roja" (2016)
  • "Zabawa Zabawa" (2018)
  • "Wieleżyński. Alchemik ze Lwowa" (2021)
  • "Lokatorka" (2021)
  • "Zupa nic" (2021)
  • "Poskromienie złośnicy" (2020)

Dorota Landowska od roku 2000 regularnie pojawia się w serialach telewizyjnych. Dotychczas zagrała w następujących produkcjach:

  • "Anna Karenina" (2000)
  • "Miasteczko" (2000)
  • "Kryminalni" (2004)
  • "Ratownicy" (2010)
  • "Historia Roja, czyli w ziemi lepiej słychać" (2015)
  • "Żmijowisko" (2019)
  • "Ludzie i bogowie" (2020)
  • "W rytmie serca" (2020)
  • "Bracia" (2021)

 

Zobacz też: Marieta Żukowska, Emilia Komarnicka-Klynstra, Jan Wieczorkowski, Marcin Mroczek, Małgorzata Foremniak, Joanna Liszowska, Piotr Grabowski, Andrzej Grabowski, Mikołaj Krawczyk, Kaja Paschalska, Marcin Perchuć, Katarzyna Gniewkowska, Aleksandra Grzelak, Wojciech Paszkowski, Łukasz Płoszajski, Maciej Wierzbicki, Magdalena Schejbal, Wojciech Wysocki, Grzegorz Halama, Joanna Balasz,

 

Wydarzenia

Aktualne
Wybrane dla Ciebie
Zakończone

Brak aktualnych wydarzeń

Kliknij „Obserwuj”, a prześlemy do Ciebie wiadomość o wydarzeniach artysty/ki.

FAQ

Która produkcja filmowa zapewniła rozpoznawalność Dorocie Landowskiej?
Dorota Landowska w roku 1996 wystąpiła na scenie Malarni Teatru Powszechnego w dramacie zatytułowanym "Jordan". To właśnie od udziału w produkcji Anny Reynolds i Moiry Buffini aktorka zyskała sporą rozpoznawalność.
Z jakimi słynnymi postaciami ze świata filmu współpracowała Dorota Landowska?
Dorota Landowska nawiązała współprace z wieloma wybitnymi reżyserami. Wśród nich możemy wyróżnić przede wszystkim Jerzego Grzegorzewskiego, Kazimierza Dejmka czy Wiesława Myśliwskiego.
Jakie polskie teatry odgrywały ważne role w karierze Doroty Landowskiej?
Dorota Landowska w przeciągu kilku lat swojej kariery była związana z kilkoma polskimi teatrami. Był to między innymi Teatr Nowy Warszawa Praga, a także Teatr Ateneum w Warszawie.
Jakie nagrody ma w swoim dorobku aktorskim Dorota Landowska?
Dorota Landowska została odznaczona kilkoma nagrodami, wśród których do najważniejszych możemy zaliczyć Nagrodę im. Tadeusza Łomnickiego przyznawaną przez Senat PWST w Warszawie, Nagrodę jury na 30. Ogólnopolskim Festiwalu Teatrów Jednego Aktora we Wrocławiu za monodram Jordan czy też Nagrodę im. Leona Schillera.
Czy Dorota Landowska ma męża i dzieci?
O rodzinie Doroty Landowskiej niewiele jest wiadomo. Media podają, iż aktorka jest żoną Mariusza Bonaszewskiego. Doczekała się również dwójki dzieci - Marii i Stanisława

Fani lubią też

Zobacz też