Na czasie

agnieszka-chylinskalil-tracyopener-festivaldawid-podsiadlopiotr-rubik-trasato-krakow-tworzy-metamorfozy
Home Artysta Maciej Obara

Maciej Obara

Maciej ObaraSzczegółyOpisWydarzeniaFAQFani lubią też

Szczegóły

wiek:
42 lata
data urodzenia:
18.04.1981
dyscyplina:
kompozytor jazzowy
social media:

Opis

Maciej Obara, a właściwie prof. dr hab. Maciej Obara to wybitny saksofonista i kompozytor jazzowy. Koncertuje na całym świecie, m.in. w Serbii, Niemczech czy Francji. 

Urodził się 18 grudnia 1981 roku. Studiował w Akademii Muzycznej im. Karola Szymanowskiego w Katowicach. Jeszcze jako student założył swój pierwszy zespół, a dokładniej trio z Krzysztofem Gradziukiem i Maciejem Grabowskim. 

Do jego wyjątkowych osiągnięć należą m.in.:

  • nagrania w dwóch amerykańskich sesjach z topowymi nowojorskimi artystami (albumy: „Four” oraz „Three”),
  • członkostwo w zespole Tomasza Stańko New Balladyna Quartet,
  • trasa koncertowa we współpracy z saksofonistą Antoine Roneyem w 2007 roku.

Największy wpływ na jego twórczość miała współpraca z Tomaszem Stańko. W trakcie jej trwania muzyk wziął udział w międzynarodowym projekcie „Tomasz Stańko Special Project”, który miał premierę podczas Bielskiej Jesieni Jazzowej w 2007 roku. W projekcie uczestniczyli także:

  • Alexi Tuomarila,
  • Anders Jormin,
  • Jakob Bro,
  • Sławomir Kurkiewicz,
  • Joey Baron.

W 2012 roku wypuścił pierwszy album płytowy ze swoim zespołem – Maciej Obara International Quartet. Płyta została zatytułowana „Komeda” i została nagrana po występie w programie „Take Five Europe”.

W 2017 roku Maciej Obara otrzymał zaproszenie do sesji nagraniowej od Manfreda Eichera. W efekcie w studiu Rainbow w Oslo powstała pływa „Unloved”, która ukazała się 3 listopada 2017 roku. Swoją premierę miała podczas Festiwalu Jazztopad w sali NFM we Wrocławiu.

W 2018 roku artysta otrzymał nagrodę „Fryderyk” w kategoriach:

  • „Muzyk jazzowy roku”,
  • „Jazzowy album roku” za płytę „Unloved”.

W ramach Gard Nilssen’s Supersonic Orchestra muzyk współpracuje z najlepszymi skandynawskimi artystami. 

Maciej Obara – dyskografia

Saksofonista ma na swoim koncie takie albumy muzyczne jak:

  • „Message from Ohayo” (2007 rok, Bielska Zadymka Jazzowa),
  • „I Can Do It” (2008 rok, JAZ Zabrze),
  • „Four” (2010 rok, Ars Cameralis),
  • „Three” (2010 rok, Ars Cameralis),
  • „Equilibrium” (2011 rok),
  • „Komeda” (2012 rok, ForTune),
  • „Manggha” (2013 rok, ForTune),
  • „Live in Mińsk Mazowiecki” (2015 rok, ForTune),
  • „Unloved” (2017 rok, ECM),
  • „Three Crowns” (2019 rok, ECM),
  • „Frozen Silence” (2023 rok, ECM).

Pierwszą z płyt nagrał z Krzysztofem Gradziukiem (perkusista) i Maciejem Garbowskim (basista). 

Oprócz tego brał udział w nagraniach płyt innych artystów, wynikiem czego są takie albumy muzyczne jak m.in.:

  • Gard Nilssen’s Supersonic Orchestra – „Family” (2023 rok, We Jazz Records),
  • Petter Eldh Koma Saxo – „Post Koma” (2023 rok, We Jazz Records),
  • Gard Nilssen’s Super Sonic Orchestra – „If You Listen Carefully The Music Is Yours” (2020 rok, Odin Records),
  • Michał Jaros – „Floating Bridges” (2018 rok, Multikulti Project),
  • Magnolia Acoustic quartet – „Boozer” (2013 rok, For Tune),
  • Michał Wróblewski – „Jazz i orkiestra” (2013 rok, Fonografika),
  • Piotr Damasiewicz – „Power of the Horns” (2012 rok, Ars Cameralis),
  • Piotr Damasiewicz – „Hadrons” (2011 rok, Ars Cameralis),
  • Fonda/Stevens Group – „Live in Hipnoza” (2009 rok, Not Two Records),
  • Tomasz Stańko – Muzyka do spektaklu „Terminal 7” (2008 rok),
  • Maciek Grzywacz Quartet – „Fourth dimension” (2008 rok).

Wydarzenia

Aktualne
Wybrane dla Ciebie
Zakończone

Brak aktualnych wydarzeń

Kliknij „Obserwuj”, a prześlemy do Ciebie wiadomość o wydarzeniach artysty/ki.

FAQ

Czy Maciej Obara tworzy muzykę filmową?
Nie, ale brał udział w produkcji filmu „Polish Dream” (współpraca przy montażu) oraz serialu „Ślepnąc od świateł” (efekty specjalne wizualne).
Jaka jest najnowsza płyta Macieja Obary?
Jego najnowsza płyta to „Frozen Silence” nagrana w 2023 roku z Dominikiem Wanią, Ole Mortenem Vaganem oraz Gardem Nilssene.
Gdzie koncertował Maciej Obara?
Muzyk koncertował m.in. we Francji, Niemczech, Serbii, Macedonii, Szwecji, Finlandii, Polsce, Norwegii, Portugalii, Słowenii i na Węgrzech.
Jaki jest najnowszy projekt muzyczny Macieja Obary?
Jego najnowszy projekt to Maciej Obara Quartet, w którego skład wchodzą: Dominik Wania (pianino), Ole Morten Vaagan (bas) oraz Gard Nilssen (perkusja).
W jakich projektach brał udział Maciej Obara wcześniej?
W takich projektach, jak „Maciej Obara / Louis Sclavis / Dominik Wania”, „Maciej Obara / Dominik Wania & AUKSO” oraz „Maciej Obara „Euforila” Sextet & Tomasz Dąbrowski / Grzegorz Tarwid”.

Fani lubią też

Zobacz też