Na czasie

voucher-kinowy-helioswystawa-legoporwaniew-lozku-z-rabusiemdawid-podsiadloopener-festival
Home Artysta Smash Into Pieces

Smash Into Pieces

Smash Into PiecesSzczegółyOpisWydarzeniaSmash Into Pieces - Często zadawane pytaniaFani lubią też

Szczegóły

miejsce powstania:
Örebro, Szwecja
członkowie:
Benjamin Jennebo, Per Bergquist, Isak Snow, Viktor Vidlund, Chris Adam Hedman Sörbye
dyscyplina:
zespół rockowy
social media:

Opis

Smash Into Pieces to szwedzki zespół rockowy. Został założony w 2008 roku w mieście Örebro przez 5 artystów: Benjamina Jennebo, Pera Bergquista, Isaka Snowa, Viktora Vidlunda i Chrisa Adama Hedmana Sörbye. Od tamtego czasu skład się zmienił, ale mocne rockowe brzmienia zostały. 

Smash Into Pieces – początki i rozwój kariery

Już w 2009 roku zespół wypuścił swój pierwszy singiel "Fading". Utwór znalazł się na 33. miejscu szweckiej listy hitów. Po trzech latach od tamtego wydarzenia zespół Smash Into Pieces podpisał kontrakt z wytwórnią Gain Music Entertainment, która jest częścią Sony Music Entertainment. Kilka miesięcy później zespół otrzymał swoją pierwszą nagrodę w kategorii "Band Revelation of the Year" podczas wydarzenia "Bandit Rock Awards". 

Chłopaki wypuścili swój debiutancki album płytowy dopiero w 2013 roku. "Unbreakable" znalazł się na 7. miejscu w szwedzkim zestawieniu hitów. W ramach promocji płyty muzycy wyruszyli w trasę koncertową po Europie, w której towarzyszyli takim zespołom jak Amaranthe, Deals Death, Alter Bridge i Halestorm. 

W 2015 roku zespół wypuścił swój drugi album "The Apocalypse DJ", który promował wcześniej singlem "Checkmate". Niedługo później z zespołu odszedł Isak Snow. Grupa jednak ciągle pracowała nad kolejnymi kawałkami, dzięki czemu w 2017 roku wyszła ich kolejna płyta. I znów, gdy się ukazała, jeden z członków – Victor Vidlund – opuścił grupę. Kolejne albumy nie powodowały zmian w składzie zespołu.

W 2022 roku chłopaki ze Smash Into Pieces wyruszyli w trasę koncertową po Stanach Zjednoczonych. Towarzyszyli oni grupie Starset and Red. Później kontynuowali koncerty w Europie, jednocześnie wypuszczając kolejny album. 

Smash Into Pieces – droga do Eurowizji

W 2022 roku zespół zapowiedział, że wystąpi w konkursie Melodifestivalen 2023. Zagrali piosenkę "Six Feet Under". Wystąpili w 4. rundzie 25 lutego 2023 roku i zajęli 2. miejsce. W finale zajęli 3. miejsce. Wygrała Loreen, która reprezentowała tym samym Szwecję podczas Konkursu Piosenki Eurowizji.

Sam udział w konkursie sprawił, że zespół stał się rozpoznawalny. Piosenka, którą muzycy wykonali podczas finału, trafiła na 2. miejsce szwedzkiej listy hitów. Niedługo później grupa wyruszyła w kolejną trasę koncertową, tym razem z supportem w formie zespołu Citizen Soldier. Razem nagrali akustyczną wersję piosenki "Six Feet Under"

Smash Into Pieces – skład zespołu

Aktualni członkowie grupy to:

  • główny wokalista Chris Adam Hedman Sörbye (od 2008 roku),
  • gitarzysta Benjamin Jennebo (od 2008 roku),
  • perkusista The Apocalypse DJ (od 2015 roku),
  • gitarzysta rytmiczny Per Bergquist (od 2008 rok).

Wcześniej do zespołu należeli także:

  • perkusista Isak Snow (lata 2008-2015),
  • basista Viktor Vidlund (lata 2008-2017).

Smash Into Pieces – dyskografia

W swojej karierze chłopaki z grupy Smash Into Pieces wypuścili takie albumy, jak:

  • "Unbreakable" (2013 rok),
  • "The Apocalypse DJ" (2015 rok),
  • "Rise and Shine" (2017 rok),
  • "Evolver" (2018 rok),
  • "Arcadia" (2020 rok),
  • "A New Horizon" (2021 rok),
  • "Disconnect" (2022 rok).

Na swoim koncie mają także EP-kę "VR" z 2021 roku.

Muzycy wypuścili także liczne single. Są wśród nich takie jak "Fading" czy "Color of Your Eyes", które znalazły się na płytach. Kilka singli nagrali jednak bez zamiaru umieszczenia ich w albumach:

  • "Boomerang" (z Jayem Smithem, 2017 rok),
  • "Radioactive Mother (Lover)" (2017 rok),
  • "Human" (2019 rok),
  • "Not Waiting for Heaven" (2021 rok).

Zdjęcie dzięki uprzejmości Live Nation

Wydarzenia

Aktualne
Wybrane dla Ciebie
Zakończone

Smash Into Pieces - Często zadawane pytania

Gdzie wystąpi Smash Into Pieces?

Miejscowości, w których Smash Into Pieces wystąpi w najbliższym czasie: Warszawa.

Jakie są najlepsze piosenki Smash Into Pieces?
Ich największe hity to "Fading" z 2009 roku (33. miejsce na szwedzkiej liście) oraz "Six Feet Under" z 2023 roku (2. miejsce).
Czy zespół Smash Into Pieces nagrywa teledyski?
Tak, ich pierwszym teledyskiem był ten do piosenki "Colder" z 2013 roku.
W jakim gatunku muzycznym tworzy grupa Smash Into Pieces?
Ich muzyka to rock i metal alternatywny, hard rock, electronic rock, pop rock, industrial rock, post-grunge i rock progresywny.
Jaki jest najnowszy singiel zespołu Smash Into Pieces?
Ich najnowsza piosenka to "Flow" z 2023 roku.
W jakich krajach grupa Smash Into Pieces jest najbardziej znana?
Zespół jest znany i lubiany w całej Skandynawii (Norwegia, Szwecja i Finlandia).

Fani lubią też

Zobacz też