Na czasie

voucher-kinowy-heliosrzeszowskie-juwenaliaprojekt-warszawaopener-festivaljuwenalia-politechniki-lubelskiejdawid-podsiadlo
Home Artysta Zakopower

Zakopower

ZakopowerOpisWydarzeniaFAQFani lubią też

Opis

Zespół Zakopower został założony przez Sebastiana Karpiela-Bułecka, architeka oraz pasjonata wycieczek górskich. Zespół wykonuje głównie muzykę folkową, w której zawarte są elementy rocka i jazzu. Nazwa grupy inspirowana jest górskim miastem Zakopane. 

O Zakopower

Zakopower to ujmując skrótowo folkowa „dusza” obleczona rockowym „ciałem”. Z jednej strony wierny korzeniom, z drugiej chętnie absorbujący współczesne muzyczne nurty i tradycyjne folkowe instrumentarium pięknie równoważący groźnym pomrukiem gitary, mocnym uderzeniem rockowej sekcji rytmicznej czy jazzowymi dęciakami. Cichym bohaterem tego zespołu jest Mateusz Pospieszalski, kompozytor i producent nagrań Zakopower, a twarzą i niepodrabialnym głosem Sebastian Karpiel-Bułecka. Na ten duet nie ma mocnych.

Grudzień 2022 to premiera długo wyczekiwanego albumu “Widzialne | niewidzialne”!

Zespół ma tysiące wiernych fanów, dzięki którym regularnie grywa około 100 koncertów rocznie. Zespół zagrał na prestiżowych Europejskich Festiwalach: w OSTRAWIE, RUDOLSTAD, EUROCULTURED w MANCHESTERZE, w PETERSBURGU oraz na węgierskim SZIGET FESTIWAL. Zakopower odwiedził podczas tras klubowych również: Indie (Mumbaj), Maroko, Włochy, Niemcy Chorwację, Belgię, Litwę, Białoruś, Ukrainę, Rosję, USA (Chicago, Nowy Jork, New Jersey), Kanadę (Toronto), Chiny (Szanghaj, Pekin, Lanzhou, Xining) . W 2010 roku dołożył do tego udział w Nigel Kennedy's Polish Weekend Londynie w prestiżowej sali Queen Elizabeth Hall Southbank Centre. Co zaowocowało trasą po wyspach w arenach O2 i HMV w Glasgow, Edynburgu, Birmingham, Londynie, Bristolu i Bournemouth!

Góralski trzon zespołu nie zarzucił pasji do muzyki ludowej, czym się zajmował na długo przed powstaniem Zakopower. W dalszym ciągu promują kulturę skalnego Podhala w kraju i na świecie, można ich było usłyszeć m.in. w barcelońskiej Sagrada Familia. Z projektem Głosy Gór odwiedzili , czy słynne sceny Carnegie Hall w Nowym Jorku, Teatro Massimo w Palermo.

Zakopower zadebiutował na polskim rynku muzycznym płytą Music Hal wydaną w 2005 roku. znakomicie przyjętą przez publiczność (ZŁOTA PŁYTA) i zwycięstwo nieznanego wówczas nikomu Zakopower w Opolu oraz na Top Trendach w 2005. Druga płyta zespołu Na siedem (2007) rozeszła się w ogromnym jak na polskie warunki nakładzie ponad 600.000 egzemplarzy. Gościnnie zagrał, zafascynowany twórczością Zakopower – Nigel Kennedy. Za tę płytę Zakopower został uhonorowany nagrodą Fryderyk w kategorii Album roku Etno/Folk! 

Skład zespołu:

  • Sebastian Karpiel Bułecka głos, skrzypce, dudy podhalańskie, fujara słowacka,
  • Bartek Kudasik głos, altówka, skrzypce;
  • Wojciech Topa głos, skrzypce;
  • Piotr Rychlec instrumenty klawiszowe;
  • Bartosz Nazaruk perkusja;
  • Kacper Stolarczyk gitara elektryczna;
  • Michał Trąbski gitara basowa
  • Dominik Trębski trąbka, syntezator

Nagrody:

2005 – Superpremiera - Opole Festiwal; Trendy – Sopot TopTrendy Festiwal

2008 – Fryderyk, Album roku Etno/Folk; Superpremiera - Opole Festiwal

2011 – Superpremiera - Opole Festiwal

2012 – Bestseller Empiku dla Najlepiej sprzedającej się płyty w Polsce w 2011r.

2012 – 3 nagrody Akademii Fonograficznej FryderykGrupa Roku, Album roku Folk/Muzyka Świata, Piosenka roku – „Boso”; Super Jedynki (SuperArtysta dla S. Karpiela Bułecki, SuperPrzebój za utwór Boso) – Festiwal Opole

Dyskografia:

  • Music Hal (cd), 2005 Złota Płyta
  • Na siedem (cd), 2008 Złota Płyta
  • Koncertowo (dvd), 2009 Złota Płyta
  • Boso (cd), 2011 Potrójna Platynowa Płyta
  • Kolędowo (cd i dvd), 2013 Złota Płyta
  • Drugie pół (cd), 2016 Złota Płyta
  • Zakopower i Atom String Quartet (cd), 2017
  • Widzialne | niewidzialne (cd) 2022

 

Wydarzenia

Aktualne
Wybrane dla Ciebie
Zakończone

Brak aktualnych wydarzeń

Kliknij „Obserwuj”, a prześlemy do Ciebie wiadomość o wydarzeniach artysty/ki.

FAQ

Jaką muzykę tworzy zespół Zakopower?
Zakopower jest polskim zespołem wykonującym muzykę z gatunku folk, zawierającą elementy rocka i jazzu. Zespół został założony przez skrzypka Sebastiana Karpiela-Bułeckę, który jest również jego liderem oraz twarzą zespołu. Jego działalność rozpoczęła się w 2005 roku.
Kto wchodzi w skład zespołu Zakopower?
Do grupy Zakopower aktualnie zaliczają się Wojciech Topa, Bartek Kudasik, Józef Chyc, Piotr Rychlec, Kacper Stolarczyk, Michał Trąbski, Dominik Trębski i Bartosz Nazaruk. Sama nazwa nawiązuje do miasta Zakopane, stąd też w utworach widać inspirację zaczerpniętą z góralskich pieśni.
Kiedy zespół Zakopower zadebiutował na polskiej scenie muzycznej?
Już po wydaniu pierwszego albumu w 2005 roku pod tytułem "Music Hal" zespół cieszył się ogromną popularnością. Album ten był połączeniem góralskich melodii i nowoczesnej klubowej muzyki. Uzyskał status złotej płyty, producentem albumu był Mateusz Pospieszalski.
Jak często zespół Zakopower grywa koncerty?
Zespół regularnie grywa około 100 koncertów rocznie. Koncerty grane są na skale europejską, grali na presitżowych festiwalach w Ostawie, na węgierskim Sziget Festival, Nigel Kennedy's Polish Weekend. Można było ich usłyszeć również na Węgrzech, Ukrainie, Rosjii czy nawet w Indiach.
Który z albumów stworzonych przez zespół Zakopower odniósł największy sukces?
Na swoim koncie zespół Zakopower posiada 7 albumów. Album pod tytułem "Boso", wydany w 2011 roku zdobył 3 Fryderyki, nagrodę "Złota Superpremiera" na Festiwalu w Opolu, uzyskał miano potrójnej platyny za ilość sprzedanych egzemplarzy, a singiel "Boso" przez kilka miesięcy debiutował na 1. miejscu listy przebojów OliS.

Fani lubią też

Zobacz też