Newsletter

Na czasie

imagine-dragonsopener-festivalred-hot-chili-peppersmiuosh-zespol-slaskhans-zimmerceline-dion

Wszystkie wydarzenia w mieście

Wszystkie wydarzenia w mieście

Wszystkie wydarzenia w mieście

Wszystkie wydarzenia w mieście

Home Artysta Mord'A'Stigmata

Mord'A'Stigmata

Mord'A'StigmataOpisWydarzeniaMord'A'Stigmata - Często zadawane pytaniaFani lubią też

Opis

Mord'A'Stigmata to zespół metalowy założony w 2004 roku. Projekt zajmuje się graniem, rytualnego, mrocznego black metalu i jest uznawany za jeden z najciekawszych na rynku muzycznym. Grupa ma za sobą koncerty na prestiżowych festiwalach w Europie, a także kilka klubowych tras. Jedną z nich zagrała wraz ze znanym zespołem Behemoth.

Mord'A'Stigmata- biografia

Zespół Mord'A'Stigmata istnieje od 2004 roku, pochodzi z Bochni i został założony przez gitarzystę oraz kompozytora Statica. Ich muzyka określana jest przez krytyków jako awangardowy post-black metal. Jest to jedna z najlepszych kapeli zajmujących się graniem mrocznego, atmosferycznego metalu, który jednak nie daje się zaszufladkować. Grupa skupia się na samorozwoju i utrzymuje dystans wobec tego, w jakich kierunkach podąża przeważnie muzyka ekstremalna i w ten sposób kreuje swoją tożsamość. Kapela wywodzi się z silnego polskiego podziemia blackmetalowego, jednak nie ogranicza się do niego. Kolejne płyty Mord'A'Stigmata pokazują fanom ich zdolność do odkrywania nowych wymiarów. Kwartet tworzą muzycy o pseudonimach: Static (gitara), Ion (wokal, gitara basowa) Golem XIX (gitary) oraz Ygg (perkusja). Pochodzący z Bochni zespół nagrał już 5 studyjnych albumów, natomiast najnowszy z nich to "Dreams Of Quiet Places". Jest on oceniany jak najdojrzalsze dzieło kapeli. Zespół konsekwentnie poszerza ramy gatunku, który stał się dla niego tylko i wyłącznie punktem dla ich muzycznej podróży.

Mord'A'Stigmata- skład zespołu

Aktualny skład:

  • Static - Guitars (2004-present) ex-Morowe (live), ex-Odraza (live), ex-Solnorth, ex-Burial Ground, ex-Oniric,
  • Ion - Vocals, Bass (2008-present) Preludium, ex-Inner Silence,
  • Golem XIV - Guitars (2013-present) Iblis, ex-Cruelty,
  • Ygg - Drums (2017-present) Dementria, Ivan Halyha.

Byli członkowie składu :Michał "DQ" Kowal (Perkusja 2007 - 2017), Piotr Dzik (gitara basowa), Sickill (gitara basowa i klawisze 2004-2007), Silencer (gitara i chórek 2007-2013), Sadist (gitara 2004-2007).

Mord'A'Stigmata- dyskografia

  • 2005 - "Borderline Personality Disorder" [demo],
  • 2005 - "Synthetic Calm" [demo],
  • 2006 - "Promo 2006" [demo],
  • 2006 - "Diagonal Dividing Humanity" [kompilacja],
  • 2008 - "Überrealistic",
  • 2011 - "Antimatter",
  • 2013 - "Ansia",
  • 2015 - "Our Hearts Slow Down" [EP],
  • 2017 - "Hope",
  • 2019 - "Dreams of Quiet Places".

Mord'A'Stigmata- najnowsza płyta

"Dreams of Quiet Places" to następca doskonale przyjętej przez fanów gatunku płyty "Hope", która została wydana w 2017 roku. Nowa płyta dosyć szybko uzyskała korzystne opinie fantów, jak i krytyków gatunku. Płyta miała swoją premierę 4 kwietnia 2019 roku nakładem Pagan Records, a oficjalnie release party odbył się 26 kwietnia w krakowskim klubie Zet Pe Pe. Album dostępny jest w takich formatach, jak: standardowy jewel case CD, digipack CD, standardowy i czarny LP oraz złoty LP. Płyta została zarejestrowana, zmiksowana oraz zremasterowana w warszawskim Nebula Studio, natomiast za przygotowanie okładki odpowiadał Łukasz Gwiżdż.

Na liście utworów płyty znajduje się:

 

  • "Between Walls of Glass"
  • "Exiles"
  • "Spirit into Cristal"
  • "The Stain"
  • "Void Within"
  • "Into Soil"
  • "Dreams of Quiet Places" 

Mord'A'Stigmata- występy

Zespół Mord'A'Stigmata przebył swoją pierwszą europejską trasę, na której zaprezentował słuchaczom nowy materiał. Występował między innymi na prestiżowym już Roadburn Festiwal w Holandii. W trasę wyruszyli 14 kwietnia 2019 roku, natomiast ich koncerty zostały dobrze przyjęte przez fanów muzyki metalowej. Kapeli towarzyszył amerykański zespół Imperial Triumphant. Zwieńczeniem udanego tournee Mord'A'Stigmata był występ w krakowskim Zet Pe Te, który miał miejsce 26 kwietnia 2019 roku. Gościem specjalnym zaproszonym przez Mord'A'Stigmata był zespół Martwa Aura. Koncert stanowił także oficjalne release party najnowszego, już piątego albumu zatytułowanego "Dreams of Quiet Places". Zespół wystąpił także na Dark Eastern Metal Meeting. Szczegółowy plan trasy zespołu Mord'A'Stigmata prezentował się następująco:

  • NL- 14.04 Roadburn Festival, Tilburg,
  • DE-15.04 HAMBURG, Hafenklang,
    DK-16.04 COPENHAGEN, Spillested Stengade,
  • DK- 17.04 AALBORG, 1000 Fryd,
  • DE- 18.04 KIEL, Alte Meierei,
  • DE-20.04 Dark Easter Metal Meeting, Munich,
  • HR- 21.04 ZAGREB, Mocvara,
  • RO- 22.04 TIMISOARA, Capcana,
  • HUN-23.04 BUDAPEST, Durer Kert,
  • AT- 24.04 VIENNA, Escape,
  • CZ- 25.04 PRAGUE, Underdogs,
  • PL- 26.04 KRAKOW, Zet Pe Te.

Jeśli chodzi o minione koncerty grupa Mord'A'Stigmata występowała wraz z Ritual Howls w krakowskim klubie Alchemia. Ponadto, dała też koncert z Medico Peste i Loathfinder we Wrocławskim klubie Firlej. Odbył się również występ zespołu Mord'A'Stigmata z Triptykon i Secrets of the Moon w Warszawskim klubie Progresja oraz Krakowskim klubie Kwadrat. 

 

 

Poznaj innych artystów, z którymi wystąpi Mord A Stigmata: Tiamat, Moonstone, Napalm Death, Ragehammer, Chainsword, Krzta, Truchło Strygi, Asphyx, Night Demon, Tides From Nebula, WIJ, Dom Zły, Jad, Deszcz,

 

Wydarzenia

Mord'A'Stigmata - Często zadawane pytania

Gdzie wystąpi Mord'A'Stigmata?

Miejscowości, w których Mord'A'Stigmata wystąpi w najbliższym czasie: Wrocław, Kraków, Bielsko-Biała, Łódź.

Kiedy powstał zespół Mord'A'Stigmata?
Data założenia to 2004 rok.
Ile osób wchodzi w skład grupy?
Jest to kwartet artystów o pseudonimach: Static, Ion, Golem i Ygg.
Skąd pochodzą członkowie Mord'A'Stigmata?
Kapela ta pochodzi z Bochni.
Gdzie wystąpi w najbliższym czasie Mord'A'Stigmata?
Grupa zagra w Aleksandrowie Łódzkim.
Jaką muzykę tworzy zespół Mord'A'Stigmata?
Jest to metal, aczkolwiek wychodzi on z ram tego gatunku.

Fani lubią też

Zobacz też

SzczecinPoznańKielceToruńRzeszówOpoleLublinŁódźWarszawaTrójmiastoBydgoszczWrocławLidzbark WarmińskiGliwiceBiałystokZielona GóraKrakówGdańskKatowiceOlsztyn