Na czasie

agnieszka-chylinskalil-tracyopener-festivaldawid-podsiadloto-krakow-tworzy-metamorfozydrift-masters
Home Artysta Homo Twist

Homo Twist

Homo TwistSzczegółyOpisWydarzeniaHomo Twist - Często zadawane pytaniaFani lubią też

Szczegóły

miejsce powstania:
Kraków
członkowie:
Maciej Maleńczuk, Olaf Deriglasoff, Artur Hajdasz
dyscyplina:
zespół rockowy
social media:

Opis

Połączenie rocka alternatywnego z naturalistyczną poezją? Proszę bardzo! Zespół Homo Twist został założony przez Macieja Maleńczuka już w 1990 roku w Krakowie. Nie obyło się jednak bez przerw w działaniu i licznych zmian w składzie.

Nazwa zespołu oznacza "ludzki taniec". "Homo" to z łaciny "człowiek", a "twist" – "taniec". To drugi polski zespół rockowy, którego współtwórcą jest Maciej Maleńczuk (pierwszy to Püdelsi). 

Początki zespołu Homo Twist

Na początku w zespole byli:

  • Maciej Maleńczuk – lider,
  • Leszek Kowal – gitarzysta basowy,
  • Grzegorz Schneider – perkusista. 

Jednak zaraz po nagraniu pierwszej płyty, skład zespołu uległ drastycznej zmianie. Z grupy odeszli Leszek Kowal i Grzegorz Schneider. Na ich miejscu pojawili się:

  • Franz Dreadhunter – gitarzysta basowy,
  • Artur Hajdasz – perkusista.

Podczas nagrywania drugiej płyty dołączył do nich także Wojciech Waglewski, który wystąpił na niej gościnnie. 

Niedługo później, bo już w 1996 roku z kapeli odszedł "Dreadhunter". Zastąpił go Olaf Deriglasoff. Ten muzyk wpłynął na brzmienie trzeciej płyty.

W 2000 roku grupa zagrała pożegnalną trasę koncertową. Dwa lata później została ona wydana w formie płyty. 

Powrót Homo Twist po pierwszej przerwie

W 2004 roku lider zespołu poinformował o jego reaktywacji. Skład jednak diametralnie się zmienił. Do Homo Twist w tamtym czasie należeli:

  • Tomasz "Titus" Pukacki – basista (lider kapeli Acid Drinkers),
  • Tomek Dominik – perkusista,
  • Kuba Rutkowski – perkusista elektroniczny,
  • Piotr Lewicki – klawiszowiec.

Trzy lata później Titus opuścił zespół, a na jego miejscu pojawił się znów Olaf Deriglasoff. Rok później ukazał się album kapeli, a w 2009 roku agencja "2XM", która opiekowała się Homo Twist, poinformowała o zawieszeniu grupy. 

Powrót Homo Twist po drugiej przerwie

W 2023 roku Maciej Maleńczuk poinformował o reaktywacji zespołu. Pierwsze koncerty po reaktywacji odbędą się 30 kwietnia 2024 roku roku w Ustrzykach Dolnych podczas Festiwalu ZEW. Oprócz tego kapela od razu zapowiedziała, że tworzy płytę składankową, na której miały znaleźć się stare piosenki w odświeżonej wersji. 

Skład reaktywowanej grupy to:

  • Maciej Maleńczuk,
  • Olaf Deriglasoff,
  • Artur Hajdasz. 

Homo Twist - dyskografia

Przez wszystkie lata istnienia zespół wypuścił takie albumy jak:

  • "Cały ten seks" (1994 rok, wytwórnia: Music Corner Records),
  • "Homo Twist" (1996 rok, wytwórnia: Music Corner Records),
  • "Moniti Revan" (1997 rok, wytwórnia: Music Corner Records),
  • "Live After Death" (2002 rok, wytwórnia: Music Corner Records),
  • "Demonologic" (2005 rok, wytwórnia: Metal Mind Productions),
  • "Matematyk" (2008 rok, Pomaton EMI).

Na swoim koncie mają także kilka singli z początków swojej działalności:

  • "Twist Again" (1997 rok),
  • "Irma Tine Var" (1997 rok),
  • "Oni zaraz przyjdą tu" (2005 rok),
  • "Demonologic" (2005 rok).

W 1998 roku ukazał się ich utwór "Krew na butach", który został nagrany w ramach wydawnictwa "Muzyka Przeciwko Rasizmowi" (wytwórnia: QQRyQ).

Homo Twist – nagrody

Zespół nie zdobył żadnych nagród, ale był trzykrotnie nominowany do Fryderyków 1996 (kategorie: "Zespół roku", "Album roku rock" oraz "Album roku – muzyka alternatywna"). W 2009 roku otrzymali nominację do Fryderyków 2009 w kategorii "Album roku rock".

 

Źródło zdjęcia: PAP

Wydarzenia

Homo Twist - Często zadawane pytania

Gdzie wystąpi Homo Twist?

Miejscowości, w których Homo Twist wystąpi w najbliższym czasie: Warszawa, Poznań, Wrocław, Jarocin.

Jaka jest najlepsza płyta zespołu Homo Twist?
Najlepsza płyta kapeli to "Matematyk". Znalazła się na 11 miejscu na liście najlepszych płyt w Polsce.
Jakie są najlepsze piosenki zespołu Homo Twist?
Najlepsze piosenki grupy to "Dwieście złotych" oraz "Lema pamięci kosmiczny pogrzeb". Obie znalazły się na płycie "Matematyk".
Czy Homo Twist wydał zapowiadaną w 2023 roku płytę?
Do grudnia 2023 roku nie wypuścił żadnej nowej płyty.

Fani lubią też

Zobacz też