Na czasie

voucher-kinowy-heliosagnieszka-chylinskaopener-festivaldawid-podsiadlorzeszowskie-juwenaliato-krakow-tworzy-metamorfozy
Home Artysta Ray Dalton

Ray Dalton

Ray DaltonSzczegółyOpisWydarzeniaFAQFani lubią też

Szczegóły

wiek:
32 lata
data urodzenia:
10.05.1991
miejsce urodzenia:
Waszyngton, USA
dyscyplina:
piosenkarz hip-hopowy, R&B, popowy i dance
social media:

Opis

Był pięciokrotnie nominowany do nagród Grammy, MTV Video Music Awards i Les Etoiles de La Nouvelle Scène Virgin Radio. Urodził się 10 maja 1991 roku w Waszyngtonie. Raymond A. Dalton (bo tak nazywa się naprawę) jest amerykańskim piosenkarzem i autorem tekstów.

Już jako dziecko śpiewał w chórze dziecięcym Seattle Children’s Chorus. Gdy miał 16 lat, dołączył do chóru gospel Total Experience, z którym śpiewał m.in. w Korei Południowej i Japonii. Trzykrotnie wystąpił przed ówczesnym prezydentem – Barackiem Obamą. Zanim zadebiutował jako piosenkarz, był instruktorem tenisa.

Ray Dalton – od dziecięcego chóru do platynowej płyty

Po przygodach z chórami, Ray Dalton dołączył do zespołu hip-hopowego Superfire. Jego pierwszą piosenką była "Trippin". Później opuścił grupę i dołączył do Dyno Jamz, w której to zaśpiewał piosenkę "Kingdom Come". Nie przyniosło mu to jednak sławy.

Rozpoznawalność zyskał, gdy z Macklemore i Ryanem Lewisem nagrał jeden z najlepszych utworów, czyli "Can’t Hold Us". W 2011 roku ukazała się kolejna piosenka z Macklemore – "Wings"

Jako piosenkarz solowy, zadebiutował w 2012 roku piosenką "So Emotional". Nie trafił on jednak na żadną listę hitów. W tym samym czasie artysta pracował nad swoim pierwszym albumem, który miał nosić tytuł "The Dalton Show". Płyta się nie ukazała, a jej zapowiedź została po jakimś czasie usunięta. 

Ray Dalton śpiewał nadal z innymi artystami, m.in.:

  • z Camilą Recchio w piosence "Whisper",
  • z Sol w utworze "Need Your Love",
  • z Johnem Markiem McMillanem w piosence "Visceral",
  • z Madconem w utworze "Don’t Worry" (piosenka zajęła pierwsze miejsca na światowych listach przebojów, w Polsce 2. miejsce na liście AirPlay – Top oraz 14. miejsce w "Przeboje 25-lecia Radia Zet").

Niedługo później wypuścił kolejny singiel "If You Fall", a rok później jeszcze jeden "Bass Down". Piosenki nie były nigdzie notowane. Jako solowy artysta zyskał popularność w 2020 roku, gdy wypuścił piosenkę "In My Bones". Na polskiej liście AirPlay – Top znajdował się od 14 marca 2020 roku. Po dwóch miesiącach trafił na 2. miejsce, na którym był przez 4 tygodnie. Utwór znalazł się także na czeskich, słowackich, francuskich, belgijskich i chorwackich listach przebojów.

W 2020 roku ukazały się single "Good Times Hard Times" oraz "If You’re Tired". Od tego czasu artysta pracował nad kolejnymi, ukazującymi się w kolejnych latach piosenkami. Nie wydał jednak do tej pory żadnego albumu ani EP-ki. 

Ray Dalton – dyskografia

Artysta ma na swoim koncie takie single, jak m.in.:

  • "So Emotional" (2012 rok),
  • "If You Fall" (2017 rok),
  • "Bass Down" (2018 rok),
  • "In My Bones" (2020 rok, złoty i platynowy status),
  • "Good Times Hard Times" (2020 rok),
  • "If You’re Tired" (2020 rok),
  • "Don’t Make Me Miss You" (2021 rok),
  • "Melody" (2021 rok),
  • "Manila" z Alvaro Solerem (2021 rok, status złoty i platynowy),
  • "The Best Is Yet to Come" (2022 rok),
  • "Call It Love" z Felixem Jaehnem (2022 rok, status platynowy),
  • "Do It Again" (2023 rok).

Jako artysta gościnnie wystąpił także w utworach:

  • "Trippin" (Superfire),
  • "Kingdom Come" (2010 rok, Dyno Jamz),
  • "Can’t Hold Us" (2011 rok, Macklemore i Ryan Lewis, dziewiętnastokrotna platynowa oraz jednokrotna diamentowa płyta),
  • "Whisper" (2011 rok, Camila Recchio),
  • "Need Your Love" (2012 rok, Sol),
  • "Visceral" (2014 rok, John Mark McMillan),
  • "Don’t Worry" (2015 rok, Madcon, dwukrotna złota i trzykrotna platynowa płyta),
  • "Stronger" (2016 rok, Arty),
  • "Believe" z Camilą Recchio (2018 rok, Alex Aldea).

Ray Dalton wystąpił także w teledyskach do swoich piosenek:

  • "If You Fall" (2017 rok),
  • "In My Bones" (2020 rok),
  • "Good Times Hard Times" (2020 rok),
  • "Don’t Make Me Miss You" (2021 rok),
  • "Melody" (2021 rok),
  • "Manila" (2021 rok).

Gościnnie pojawił się w teledyskach:

  • "Whisper" Camili Recchio (2011 rok),
  • "Can’t Hold Us" Macklemore i Ryana Lewisa (2013 rok),
  • "Don’t Worry" Madcona (2015 rok).

Ray Dalton – nagrody i nominacje

Swoją pierwszą podwójną nagrodę Ray Dalton otrzymał w 2013 roku. Była to MTV Video Music Awards 2013 w kategoriach "teledysk hip-hopowy" i "najlepsza kinematografia" za piosenkę "Can’t Hold Us". Oprócz tego otrzymał nominacje do:

  • MTV Video Music Awards 2023 w kategoriach "najlepszy montaż" i "najlepsza reżyseria",
  • Nagrody Grammy za piosenkę "Can’t Hold Us",
  • nagrody Les Étoiles de La Nouvelle Scène Virgin Radio za całokształt twórczości w kategorii "Best International New Artist".

Wydarzenia

Aktualne
Wybrane dla Ciebie
Zakończone

Brak aktualnych wydarzeń

Kliknij „Obserwuj”, a prześlemy do Ciebie wiadomość o wydarzeniach artysty/ki.

FAQ

W jakich gatunkach śpiewa Ray Dalton?
Artysta wykonuje muzykę z takich gatunków, jak: gospel, R&B, alternatywny rap, pop, muzyka taneczna i muzyka elektroniczna.
Jaka jest najnowsza piosenka Raya Daltona?
Jego najnowszy utwór to "Do It Again" z 2023 roku.
Jakie są najpopularniejsze piosenki Raya Daltona?
Jego największe hity to "Call It Love", "Do It Again", "Manila", "In My Bones" oraz "Better Days".
Ile razy została odsłuchana najbardziej popularna piosenka Raya Daltona?
Utwór "Call It Love" został odsłuchany przeszło 160 milionów razy na Spotify oraz przeszło 18 milionów razy na YouTubie.
W jakich krajach Ray Dalton jest najpopularniejszy?
Artysta jest najpopularniejszy w Polsce, Niemczech i Holandii.

Fani lubią też

Zobacz też