Na czasie

voucher-kinowy-heliosagnieszka-chylinskarzeszowskie-juwenaliaopener-festivaldawid-podsiadloheilung
Home Artysta Paulina Chruściel

Paulina Chruściel

Paulina ChruścielOpisWydarzeniaPaulina Chruściel - Często zadawane pytaniaFani lubią też

Opis

Paulina Chruściel-Wiśniewska jest polską aktorką, która urodziła się w 1980 roku w Wołominie. Swoje urodziny obchodzi 16 września. Uczyła się w I Liceum Ogólnokształcącym im. Wacława Nałkowskiego. Wołomińskie liceum ukończyła w 1999 roku. Wtedy też rozpoczęła studia na warszawskiej Akademii Teatralnej im. Aleksandra Zelwerowicza. Jako absolwentka Akademii Teatralnej w 2004 roku rozpoczęła swoją karierę aktorską. Zaraz po studiach zaczęła grać w Teatrze Współczesnym w Warszawie. 

Kariera aktorska

Paulina Chruściel-Wiśniewska w 2007 roku wcieliła się w jedną z postaci w sztuce teatralnej Williama Szekspira "Hamlet". Reżyserował ją Waldemar Śmigasiewicz, a spektakl można było obejrzeć na deskach poznańskiego Teatru Nowego. Za rolę w tej sztuce otrzymała wyróżnienie podczas XI Międzynarodowego Festiwalu Szekspirowskiego.

W sierpniu 2008 roku rozpoczęła pracę z zespołem aktorskim grającym w Teatrze Powszechnym. Zadebiutowała tam jako zastępczyni głównej aktorki grającej rolę Abigail Williams w spektaklu "Czarownice z Salem". Sztukę reżyserowała Izabella Cywińska. 

Inną jej znaną i cenioną rolą jest postać Marty Majewskiej w adaptacji powieści Leopolda Tyrmanda zatytułowanej "Zły". Na swoim koncie ma także współpracę z Teatrem Polskiego Radia. Aktualnie (2022 rok) pracuje w warszawskim Teatrze 6. Piętro. 

Paulinę Chruściel-Wiśniewską można zobaczyć także na telewizyjnych ekranach. Zagrała ona w różnych serialach, m.in. jako Klara Kessler w "Linii życia", jako Lidla w "Klinice samotnych serc", jako Hania w "Pensjonacie pod Różą", jako Inga Malik w serialu "Za marzenia" oraz jako Ludmiła Papierniak w "Na dobre i na złe". Jednak jej najbardziej rozpoznawalną rolą, która przyniosła jej ogólnopolską popularność jest postać Elki Kowalik w serialu "Singielka" emitowanym na kanale TVN w latach 2015-2016. W 2021 roku zaczęła także wcielać się w rolę Marii Matejko, która jest bohaterką serialu emitowanego na Polsacie - "Komisarz Mama" 

Życie prywatne

Paulina Chruściel-Wiśniewska jest żoną Łukasza Wiśniewskiego (reżysera). Para wzięła ślub w Tanzanii i mieszka w Warszawie z córką Marianną.  

Nagrody

Paulina Chruściel-Wiśniewska otrzymała wyróżnienie za rolę w "Hamlecie" Williama Szekspira w 2007 roku podczas XI Międzynarodowego Festiwalu Szekspirowskiego. W 2016 roku otrzymała nominację jako wschodząca gwiazda telewizji od Telekamer Tele Tygodnia. Nagrody jednak nie otrzymała.  

Filmografia

Paulina Chruściel-Wiśniewska zagrała w:

  • "Na wspólnej" (2003 rok, odcinek 8) jako klientka pubu Gabrieli, Zosia,
  • "Aryjska para" (2004) jako straganiarka,
  • "Książę nocy" (2004) jako Terry,
  • "Klinika samotnych serc" (2005 rok, odcinki 9-10 i 15) jako Lidka,
  • "Pensjonat pod Różą" (2005 rok, odcinki 50-51) jako Hanna Borowik,
  • "Ale się kręci" (2006) jako Magdalena Szewczyk,
  • "Pastorałka" (2006) jako kolędniczka/anioł,
  • "Apetyt na miłość" (2006) jako Irmina,
  • "Słowo honoru" (2006) jako kobieta u fotografa,
  • "Kryminalni" (2008 rok, odcinek 89) jako Monika Czajska,
  • "Złotopolscy" (lata 2008-2010) jako Berta Stockman,
  • "Przerwanie działań wojennych" (2009) jako łączniczka,
  • "Czas honoru" (2010 rok, odcinki 37-38) jako Milena,
  • "Hotel 52" (2010 rok, odcinek 4) jako Inga,
  • "Ojciec Mateusz" (2010 rok, odcinek 38) jako Karolina Wińska,
  • "Chichot losu" (2010 rok, odcinki 9, 12-13) jako żona Tadeusza, Brygida,
  • "Linia życia" (2011) jako Klara Kessler,
  • "Na dobre i na złe" (2011-2013) jako Ludmiła Papierniak,
  • "Prawo Agaty" (2013 rok, odcinek 44) jako Ewa Czaplińska,
  • "Ojciec Mateusz" (2013 rok, odcinek 130) jako Jolanta,
  • "Wataha" (2014) jako żona Adama, Kinga Grzywaczewska,
  • "Singielka" (2015-2016) jako Ela Kowalik,
  • "Niania w wielkim mieście" (2017) jako matka Ruty i Leszczyny, Gaja (dawniej Nina),
  • "Za marzenia" (2018-2019) jako Inga Malik, aktorka,
  • "Ojciec Mateusz" (2019 rok, odcinek 284) jako Iwona,
  • "Komisarz Mama" (od 2021 roku) jako komisarz Maria Matejko. 

 

Zobacz też: Mikołaj Roznerski, Tadeusz Borowski, Dorota Chotecka, Ewa Skibińska, Małgorzata Potocka, Artur Barciś, Łukasz Nowicki, Marzena Rogalska, Ewa Błaszczyk, Wiktor Zborowski, Anna Wojton, Sandra Staniszewska, Michał Żurawski, Lesław Żurek, Magdalena Margulewicz, Marcin Czarnik, Jan Wieteska, Ola Domańska, Joanna Jeżewska, Joanna Kuberska,

 

Wydarzenia

Paulina Chruściel - Często zadawane pytania

Gdzie wystąpi Paulina Chruściel?

Miejscowości, w których Paulina Chruściel wystąpi w najbliższym czasie: Warszawa.

Czy Paulina Chruściel-Wiśniewska uczyła się w szkole aktorskiej?
Tak, Paulina Chruściel-Wiśniewska ukończyła Akademię Teatralną im. Aleksandra Zelwerowicza w Warszawie w 2004 roku.
Jaką rolą zadebiutowała Paulina Chruściel-Wiśniewska w Teatrze Powszechnym?
Aktorka zadebiutowała w Teatrze Powszechnym rolą Abigail Williams w sztuce "Czarownice z Salem". Zagrała ona w zastępstwie za inną aktorkę.
Jakie nagrody otrzymała Paulina Chruściel-Wiśniewska?
Aktorka otrzymała wyróżnienie za rolę w spektaklu "Hamlet" w 2007 roku. Oprócz tego otrzymała także nominację od Telekamer Tele Tygodnia w kategorii "wschodząca gwiazda telewizji", ale nagrody nie otrzymała.
Z jakich ról serialowych znana jest Paulina Chruściel-Wiśniewska?
Jej najbardziej znane role w serialach telewizyjnych to: Lidia w "Klinice samotnych serc", Ludmiła Papierniak w "Na dobre i na złe", Hania w "Pensjonacie pod różą", komisarz Maria Matejko w "Komisarz Mama", Elka Kowalik w "Singielce" oraz Klara Kessler w "Linii życia".
Czy Paulina Chruściel-Wiśniewska bierze udział w programach rozrywkowych?
Nie, aktorka nie bierze udziału w tego typu programach.

Fani lubią też

Zobacz też