Na czasie

voucher-kinowy-helioswystawa-legoporwaniew-lozku-z-rabusiemdawid-podsiadloopener-festival
Home Artysta Rea Garvey

Rea Garvey

Rea GarveySzczegółyOpisWydarzeniaFAQFani lubią też

Szczegóły

wiek:
51 lat
data urodzenia:
03.05.1973
miejsce urodzenia:
Tralee, Irlandia
zespoły wcześniejsze:
Reamonn
dyscyplina:
piosenkarz rockowy
social media:

Opis

Rea Garvey urodził się 3 maja 1973 roku. Wychował się w miejscowości Tralee w hrabstwie Kerry w Irlandii. Gdy miał 25 lat, przeprowadził się do Niemiec. W gazecie codziennej zamieścił ogłoszenie "Irlandzki muzyk szuka zespołu", które pomogło mu stworzyć zespół Reamonn. Ostatecznie grupa zaczęła tworzyć w 1999 roku. Śpiewał i grał na gitarze z grupą przez 12 lat. Później porzucił zespół, stawiając na karierę solową. Teraz Raymond Michael Garvey znany jest jako Rea Garvey. 

Rea Garvey – kariera i szczególne osiągnięcia

Jeszcze gdy należał do zespołu Reamonn, współpracował z takimi gwiazdami, jak Mary J. Blige, Paul van Dyk, Nelly Furtado czy ATB. Pisał dla nich piosenki, współpracował przy tworzeniu muzyki. W 2007 roku był w trasie koncertowej z Nelly Furtado, z którą nagrał piosenkę "All Good Things (Come to an End)" na jej płytę "Loose". W 2011 roku rozstał się z grupą i zaczął pracę nad własnym albumem płytowym, który ukazał się jeszcze we wrześniu tego samego roku. "Can’t Stand the Silence" został wyprodukowany z pomocą Andiego Chatterley. 

Muzyka Garveya mieści się w gatunkach rock alternatywny oraz pop rock. Rea Garvey nie tylko śpiewa, ale także sam pisze teksty swoich piosenek.

Jednym z ciekawszych sukcesów Garveya jest udział w programie "The Voice of Germany" w roli jurora w edycjach: 1-2, 5-6, 9-10 i 12. W 2. edycji jego podopieczny wygrał cały program.

Jego płyty sprzedawały się w 2012 roku najlepiej wśród wszystkich artystów. Dlatego też Rea Garvey mógł wystąpić podczas Sopot Top of the Top Festival, reprezentując Niemcy. 23 sierpnia 2013 roku zaśpiewał piosenkę "Wild Love" w ramach koncertu "Top of the Top". Swoim występem rywalizował o nagrodę Bursztynowego Słowika. Ostatecznie nie wygrał. Nagrodę otrzymała przedstawicielka Francji – Imany, która zaśpiewała piosenkę "You Will Never Know".

Rea Garvey – dyskografia

Jeszcze w zespole Reamonn, Rea Garvey wypuścił z grupą liczne albumy:

  • "Tuesday"(2000 rok),
  • "Dream No. 7"(2001 rok),
  • "Beautiful Sky" (2003 rok),
  • "Raise Your Hands Live Album"(2004 rok),
  • "Wish"(2006 rok),
  • "Reamonn"(2008 rok),
  • "Eleven"(2010 rok).

Kilka z płyt zostało wypuszczonych także w limitowanej edycji, wersji rozszerzonej lub wersji "live".

Za to w karierze solowej, Rea Garvey nagrał takie płyty, jak:

  • "Can’t Stand the Silence" (2011 rok, wytwórnia: Universal Music, Island Records, status złoty w Niemczech i platynowy w Austrii),
  • "Pride" (2014 rok, wytwórnia: Universal Music, Island Records, status platynowy w Niemczech),
  • "Prisma" (2014 rok, wytwórnia: Universal Music, Island Records, 2. miejsce na niemieckiej liście najlepiej sprzedających się albumów),
  • "Neon" (2018 rok, wytwórnia: Universal Music, Island Records, złoty status w Niemczech, 2. miejsce na niemieckiej liście najlepiej sprzedających się albumów oraz 7. na liście austriackiej i szwajcarskiej),
  • "Hy Brasil" (2020 rok, wytwórnia Island Records).

Oprócz tego wypuścił wiele singli, m.in.:

  • "Can’t Stand the Silence" (2011 rok, status platynowy),
  • "Wild Love" (2012 rok, status złoty),
  • "Is It Love?" z Kool Savas (2018 rok, status złoty),
  • "The One" z Vize (2020 rok, status złoty).

Zdjęcie dzięki uprzejmości Live Nation

Wydarzenia

Aktualne
Wybrane dla Ciebie
Zakończone

Brak aktualnych wydarzeń

Kliknij „Obserwuj”, a prześlemy do Ciebie wiadomość o wydarzeniach artysty/ki.

FAQ

Czy Rea Garvey udziela się charytatywnie?
Tak, artysta założył organizację charytatywną – Saving an Angel. W dołączył w 2005 roku do grupy Rat Pack, która wystąpiła w ramach tej właśnie organizacji. Grupa występowała razem także w latach 2011-2012 i w 2014 roku.
Czy Rea Garvey śpiewał na Konkursie Piosenki Eurowizji?
W 2021 roku zaśpiewał podczas Free European Song Contest, który był spin-offem Konkursu Piosenki Eurowizji stworzonym przez niemiecki kanał telewizyjny ProSieben. Zaśpiewał piosenkę "The One" i zdobył 116 punktów, wygrywając jako reprezentant Irlandii.
Jaki był pierwszy Singiel Rea Garveya?
jego pierwszy singiel "Hallelujah" ukazał się w 2008 roku.
Jakie nagrody zdobył Rea Garvey?
Otrzymał nagrodę Echo w 2010 roku (za zaangażowanie społeczne) oraz Diva w 2012 roku (jako najlepszy artysta roku).
Jaka jest najnowsza piosenka Rea Garveya?
Jego najnowszy singiel to "Free Like the Ocean", która ukazała się w 2023 roku.

Fani lubią też

Zobacz też