Na czasie

voucher-kinowy-heliosagnieszka-chylinskakswopener-festivaldawid-podsiadlovan-gogh
Home Artysta Familia H.P.

Familia H.P.

Familia H.P.OpisWydarzeniaFAQFani lubią też

Opis

Familia H.P. to polski zespół hip-hopowy. Choć jego początki sięgają 1994 roku, po tą nazwą zaczął działać dopiero kilka lat później - w 1999 roku. Wszystko zaczęło się w 1994 roku, gdy Oxy i DJ Joe oraz Jędrzej i Shopciu założyli zespół Y.A.S. Skład zmieniał się wielokrotnie. Jędrzeja zastąpił Capsel. Potem do grupy dołączyli Aisha i Adit. W 1999 roku dołączyli także Thomass oraz MC. Za to Shopciu zrezygnował ze współpracy. Właśnie wtedy grupa przyjęła nazwę Familia H.P. 

Kariera

Za produkcję utworów po części odpowiadał Oxy. Z Familią H.P. współpracował też Raadradd. W 2000 roku zespół wypuścił swoją debiutancką płytę zatytułowaną "Sprawdź sytuację". Album został wydany dzięki wytwórniom Koch International oraz Gigant Records.

Zespół wypuścił swoją drugą płytę pt. "Miejskie wibracje" w listopadzie 2002 roku. Wytwórnia odpowiedzialna za produkcję albumu to Blend Records. 5 lat później - w 2007 roku - pojawiła się trzecia płyta grupy. Tym razem nosiła tytuł "Soundsystem". Co ciekawe, pojawił się na niej gościnnie Afu-Ra (amerykański raper z Nowego Jorku). 

Dyskografia

Familia H.P. wypuściła wiele albumów płytowych:

  • "Sprawdź sytuację" (2000 rok, wytwórnia Gigant Records),
  • "Miejskie wibracje" (2002 rok, wytwórnia Blend Records),
  • "Kilka słów wyjaśnień" (EP-ka z 2004 roku, wytwórnia Slang Records),
  • "Soundsystem" (2007 rok, wytwórnia Embryo Nagrania),
  • "Mamy to we krwi" (EP-ka z 2009 roku, wydanie własne zespołu),
  • "42" (2009 rok, wydanie własne zespołu),
  • "Misja" (2012 rok, wytwórnia Jazz Sound),
  • "Reguły gry" (2016 rok, wydanie własne zespołu).

Płyta "Sprawdź sytuację" została sprzedana w ponad trzech tysiącach egzemplarzy. Jedyną płytą, która pojawiła się na liście OLiS (cotygodniowa lista najlepszych utworów z Polski) jest album "42". Zajął on 14. miejsce.

Oprócz albumów płytowych podpisanych własną nazwą, zespół nagrał także utwory na płyty kompilacyjne oraz występował gościnnie w piosenkach innych twórców. Na swoim koncie grupa ma:

  • dwa utwory "Mikrofonu siła" oraz "Sprawdź sytuację" na płycie "Klan CD#10" (kompilacja z 1999 roku),
  • "Poruszam tłumem" z albumu "Stare wino" Kloszarda,
  • "Po co mówisz" na płycie "Klan CD#16" (kompilacja z 2001 roku),
  • "Pozytyw" na płycie "JuNouMi Records EP vol. 3" (kompilacja z 2003 roku),
  • "Pod naciskiem" na płycie "Klan CD#29" (kompilacja z 2003 roku),
  • "Nie ma utraconych chwil" na płycie "Polski Hiphop #02" (kompilacja z 2003 roku),
  • "A kiedy miasto zasypia" na płycie "VIVA Hip Hop Vol. 2" (kompilacja z 2003 roku),
  • "Noc" na płycie "Atak" DNA oraz GAL z 2005 roku,
  • "Reprezentuje" na płycie "Romans na bitach" P.A.G. & Magia z 2010 roku,
  • "Forfiter 2" na płycie "Forfiter" DJ Cube'a z 2010 roku,
  • "Wracam" na płycie "5 złotych zasad" Voskovy'ego z 2012 roku,
  • "Na co czekasz?" na płycie "Nie Łódź się Mixtape Vol. 1" (kompilacja projektu Centrum Eudezet Label z 2012 roku). 
Familia H.P. nagrała także gościnne występy do 8 innych wersji utworu "Reprezentuje", które znalazły się na płycie P.A.G. & Magia pod tym samym tytułem. Są to remiksy różnych artystów, takich jak: Hirass, RDK, B.i.z.o.n., PJ, Groch, Tyran, Fenster oraz Mike Panda. 

Teledyski

Familia H.P. nagrała teledyski do niektórych swoich utworów. Możemy obejrzeć klipy do:

  • "A kiedy miasto zasypia" z albumu "Miejskie wibracje" (2002 rok),
  • "Nie ma utraconych chwil" z albumu "Miejskie wibracje" (2002 rok, realizacja: Grupa 13),
  • "Kuloodporni" z płyty "Soundsystem" (2007 rok, realizacja: Grupa 13),
  • "Zawiść" z albumu "Soundsystem" (2007 rok, realizacja: Graftom Studio),
  • "Mamy to we krwi" z płyty o tym samym tytule (2009 rok, reżyseria: Dobre Kino Studio),
  • "Obiecana Ziemia" z płyty "42" (2009 rok, realizacja: Dobre Kino Studio oraz Damian Michalak),
  • "Ogień" z albumu "42" (2009 rok, realizacja: Dobre Kino Studio oraz Damian Michalak),
  • "Misja" z płyty o tym samym tytule (2012 rok, realizacja: Damian Michalak). 

Wydarzenia

Aktualne
Wybrane dla Ciebie
Zakończone

Brak aktualnych wydarzeń

Kliknij „Obserwuj”, a prześlemy do Ciebie wiadomość o wydarzeniach artysty/ki.

FAQ

Czy Familia H.P. i Familia Hocoos Pocoos to ten sam zespół?
Tak, są to dwie nazwy tego samego zespołu.
Czy Familia H.P. należy do projektu Eudezet Allstars?
Tak, grupa wchodzi w skład tego projektu (Eudezet Allstars zrzesza łódzkich artystów tworzących muzykę hip-hopową)
Co nagrała Familia H.P. w ramach projektu Eudezet Allstars?
Grupa nagrała wspólnie z innymi twórcami EPkę "Junoumi Records vol. I" oraz mixtape "Eudezet Allstars vol. 1".
Kto należy do grupy Familia H.P. i kim są bili członkowie zespołu?
W 2023 roku w skład zespołu Familia H.P. wchodzi Oxy i Thomass. Byli członkowie formacji to: Capsel, Jędrzej, Aisha, Adit oraz Shopciu.
Z jakimi wydawnictwami współpracuje Familia H.P.?
Zespół współpracował już z wytwórnią Gigant Records, Slang Records, Blend Records oraz Embryo Nagrania.

Fani lubią też

Zobacz też