Newsletter

Na czasie

imagine-dragonsopener-festivalred-hot-chili-peppersmiuosh-zespol-slaskhans-zimmerceline-dion

Wszystkie wydarzenia w mieście

Wszystkie wydarzenia w mieście

Wszystkie wydarzenia w mieście

Wszystkie wydarzenia w mieście

Home Artysta Ben Bohmer

Ben Bohmer

Ben BohmerOpisWydarzeniaFAQFani lubią też

Opis

Niemiecka muzyka elektroniczna od zawsze trzymała się bardzo mocno. Można nawet powiedzieć, że nasi zachodni sąsiedzi są prekursorami elektroniki, dzięki takim zespołom jak Kraftwerk czy Tangerine Dream. Z biegiem lat, producentów i DJ-ów pojawiało się coraz więcej i dzisiaj możemy mówić o Niemcach jako o potędze jeśli chodzi o ten gatunek muzyczny. Druga dekada przyniosła słuchaczom sporo świeżego powiewu - pojawili się tacy twórcy jak Paul Kalkbrenner, Boris Brejcha, Zedd czy Ben Bohmer. Właśnie sylwetkę tego ostatniego muzyka przybliżam w poniższym tekście. 

Młodość

Ben Bohmer-Bartels, bo tak brzmi jego pełne imię i nazwisko, przyszedł na świat w roku 1994 w niewielkim, akademickim mieście Getynga, położonym w Dolnej Saksonii. Już od najmłodszych lat przejawiał zdolności artystyczne i szybko zainteresował się grą na instrumentach - konkretnie na pianinie oraz na trąbce. Nieco później przesiadł się na syntezator na którym zaczął komponować swoje pierwsze utwory. 

Początki i rozwój kariery

 Pierwszym oficjalnie wypuszczonym w eter singlem niemieckiego DJ był "Promise You" wydane nakładem jego własnej wytwórni Ton Topferei. Miało to miejsce w końcówce roku 2015 i położyło podwaliny pod karierę na berlińskiej scenie muzyki elektronicznej. Niedługo później, bo 1 listopada 2016 roku fani otrzymali EPkę o tej samej nazwie i wydaną przez to samo wydawnictwo. Dzięki temu, młody twórca coraz mocniej przebijał się do świadomości słuchaczy i pozwoliło na nawiązanie szerszej współpracy z innymi twórcami oraz wytwórniami. 

 

 W roku 2017 światło dzienne ujrzała kolejny minialbum - "Submission". Tym razem, wydanie nastąpiło przy współpracy z niewielkim studiem Sacrebleu, należącym do duetu DJ-ów AKA AKA. Jeszcze w tym samym roku Ben Bohmer nawiązał współpracę ze znaną londyńska wytwórnią Anjunadeep. Założona w 2000 roku przez znany w branży muzyki (nie tylko elektronicznej) zespół Above & Beyond zrzesza wielu znanych twórców z całej Europy takich jak Arty, Eli & Fur, Super8 & Tab, a nawet takie legendy jak Paul van Dyk czy Moby. Dołączając do tak zasłużonego grona, Benowi nie pozostało nic innego jak jeszcze mocniej przyłożyć się do rozkręcania swojej kariery i tak w istocie się stało. W ciągu kilku kolejnych miesięcy wypuścił kolejny singiel - "Flug & Fall" oraz EPkę - "Morning Falls". 

 

Lata 2018-19 były bardzo obfite w nowe nagrania. Wydane zostały tak single - Dive i Ground Control jak i minialbumy "Dive" oraz "Reflection", ale przede wszystkim - pierwszy pełnoprawny album - "Breathing". Podzielone na 11 kawałków wydanie zebrało bardzo dobre recenzje oraz zdobyło uznanie szerokiej rzeszy fanów. Nie trzeba było zatem czekać na kolejne muzyczne produkcje DJ-a z Getyngi. W roku 2020 nakładem wspomnianego już Anjunadeep wyprodukowano kolejne dwa albumy - "Breathing Remixes", zawierające remixy znanych już utoworów oraz "Live from Printworks London" - czyli tzw. album live, zawierający koncert zagrany w 2019 roku w jednym z najbardziej znanych klubów nocnych w Londynie o nazwie Printworks właśnie. 

 

Najświeższym albumem jest "Begin Again", wydane w 2021. Muzyka jest na nim bardziej dojrzała i emocjonalna, chociaż słychać znane i lubiane dźwięki deep-housowe charakterystyczne dla nagrań Bena. Wydawnictwo było przygotowywane w trakcie globalnej blokady transportu wywołanej przez epidemię koronawirusa. Bohmer i jego partnerka pozostawali w tym czasie rozdzieleni w dwóch różnych częściach świata, stąd też poszczególne kawałki mają dość sentymentalne, może nawet depresyjne brzmienie, ale znajdą się też klasyczne, klubowe nagrania. Na szczęście Ben i jego dziewczyna nie pozostawali długo rozdzieleni i ponownie mogą wspólnie żyć i mieszkać w Berlinie. 

Dyskografia

Albumy:

  • "Breathing" (2019)
  • "Breathing" (Remiksy) (2020)
  • "Live From Printworks London" (2020)
  • "Begin Again" (2021)

Minialbumy:

  • "Black Pattern" (2014)
  • "Faltering" (2015)
  • "The Blender" (2016)
  • "Promise You" (2016)
  • "Submission" (2017)
  • "Morning Falls" (2018)
  • "Dive" (2018)
  • "Fliederregen/Reflection" (2019)
  • "Phases" (2020)
  • "The Apparitions" (2022)

Single:

  • "Faltering" (2015)
  • "Purple Line" (2017)
  • "Dive" (2018)
  • "Ground" Control" (2018)
  • "Black Hole" (wraz z Monilink 2019)
  • "Lost in Mind" (Volen Sentir Mixes) (z Malou, 2020)
  • "Cappadocia" (2020)
  • "Run Away" (we współpracy z Tinlicker oraz Felix Raphael, 2021)
  • "Weightless" (wraz z Panama, 2021)
  • "Beyond Beliefs" (2021)
  • "Escalate" (wraz z JONAH, 2021)
  • "Erase" (wraz z lau.ra, 2021)
  • "A Matter Of Time" (2021)

 

Poznaj innych artystów, z którymi wystąpi Ben Böhmer: Âme b2b Dixon, Aksamit, Len Faki, LSDXOXO, Paula Temple, Kasra, Solomun, Sevdaliza, BCee, TERR, Gorgon City, Something Something, Harriet Jaxxon, DJ Fresh, Adriatique, I Hate Models, Hot Since 82, Cormac, Monster, Friction, Kas-st, Bicep, Peach, DJ Holographic, WhoMadeWho, Catz N Dogz, Mind Against, Octo Octa, Baasch, The Blaze, Robert Hood, Alignment, Dr Rubinstein, Roi Perez,

Wydarzenia

Aktualne
Wybrane dla Ciebie
Zakończone

Brak aktualnych wydarzeń

Kliknij „Obserwuj”, a prześlemy do Ciebie wiadomość o wydarzeniach artysty/ki.

FAQ

Jaki styl muzyczny wykonuje Ben Bohmer?
Styl muzyczny określany jest dość ogólnikowo jako alternatywna elektronika, ale będąc bardziej szczegółowym, można go określić jako deep/progresive house.
Gdzie mieszka Ben?
Aktualnie Ben mieszka w Berlinie.
Czy Ben ma dziewczynę/żonę?
Tak, ma żonę.
Jakie były najważniejsze występy na żywo?
Największe koncerty zagrane przez Bena miały miejsce podczas Distortion Festival w 2017 roku (Kopenhaga) oraz na Tomorrowland w roku 2018 w Belgii. Poza tym, występował również na mniejszych imprezach w Czechach, na Cyprze, w Indiach oraz w Grecji. Jeden z występów - z roku 2019 w klubie Printworks w Londynie - został nagrany i wydany w formie albumu.

Fani lubią też

Zobacz też

SzczecinPoznańKielceToruńRzeszówOpoleLublinŁódźWarszawaTrójmiastoBydgoszczWrocławLidzbark WarmińskiGliwiceBiałystokZielona GóraKrakówGdańskKatowiceOlsztyn