Na czasie

voucher-kinowy-helioswystawa-legoporwaniew-lozku-z-rabusiemdawid-podsiadloopener-festival

IGNEA

IGNEASzczegółyOpisWydarzeniaFAQFani lubią też

Szczegóły

miejsce urodzenia:
Kijów, Ukraina
członkowie:
Helle Bohdanova, Yevhenii Zhytniuk, Oleksandr Kamyshin, Dmytro Vinnichenko, Ivan Kholmohorov
dyscyplina:
zespół death metalowy
byli członkowie:
Maxim Khmelevsky
wcześniej:
zespół nazywał się Parallax (2013-2015)
social media:

Opis

Melodyjny metal prosto z Kijowa, który łączy w sobie przeróżne podgatunki ciężkiej muzyki. Zespół ma na swoim koncie trzy albumy, dwie EP-ki, 10 singli i nabiera coraz większego rozpędu. Wcześniej był znany jako Parallax i powstał w 2013 roku z inicjatywy trojga muzyków. Później nazwa zmieniła się na IGNEA, a do grupy dołączyły jeszcze dwie osoby.

IGNEA - historia zespołu

W 2013 roku Helle Bohdanova, Yevhenii Zhytniuk i Oleksandr Kamyshin założyli zespół Parallax. Już rok później pojawiła się ich EP-ka "Sputnik", a później także singiel "Petrichor", który rozpoczyna się wspaniałą gitarową solówką. 

W 2015 roku do grupy dołączyli Dmytro Vinnichenko i Ivan Kholmohorov. Nazwa grupy zmieniła się na IGNEA i już chwilę później pojawił się ich singiel "Alga", który został nagrany z całą orkiestrą symfoniczną. W 2017 roku została wydana płyta "The Sign of Faith", na której znalazła się piosenka "Şeytanu Akbar". Jej tekst opowiada o niezgodzie na terroryzm. 

W tym samym roku zespół nagrał teledysk podczas The Best Ukrainian Metal Act. IGNEA została ogłoszona jednym z trzech najlepszych zespołów w kraju. 

Na swoim koncie muzycy mają trasy koncertowe z 2018 roku, m.in. w ramach Female Metal Voices Tour 2018. Niestety, wybuch pandemii zakończył ich wyjazdy (przynajmniej na jakiś czas). Zamiast koncertów na żywo, zespół nagrał kolejną płytę, która ujrzała światło dzienne w 2020 roku – "The Realms of Fire and Death". Otrzymali za nią nagrodę za najlepszy album roku podczas wydarzenia The Best Ukrainian Metal Act. 

W 2021 roku IGNEA podpisała kontrakt płytowy z wytwórnią Napalm Records, z którą wypuścili płytę w 2023 roku. Album nosi tytuł "Dreams of Lands Unseen".

IGNEA – skład zespołu

Do zespołu należą od 2013 roku:

  • wokalistka Helle Bohdanova,
  • keyboardzista Yevhenii Zhytniuk,
  • basista Oleksandr Kamyshin.

Od 2015 roku grają także:

  • gitarzysta Dmytro Vinnichenko,
  • perkusista Ivan Kholmohorov.

IGNEA – dyskografia

Zespół IGNEA do 2023 roku wypuścił trzy albumy płytowe:

  • "The Sign of Faith" (2017 rok),
  • "The Realms of Fire and Death" (2020 rok),
  • "Dreams of Lands Unseen" (2023 rok).

Na swoim koncie ma także dwie EP-ki:

  • "Sputnik" (2013 rok, jako zespół Parallax),
  • "BESTIA" (2021 rok, z ERSEDU).

Muzycy nagrali single:

  • "Petrichor" (2014 rok, jako grupa Parallax),
  • "Alga" (2015 rok),
  • "Queen Dies" (2018 rok),
  • "Disenchantment" (2020 rok),
  • "Jinnslammer" (2020 rok),
  • "Bosorkun" (2021 rok),
  • "Mermaids" (2021 rok),
  • "Nomad’s Luck" (2023 rok),
  • "Dunes" (2023 rok),
  • "Incurable Disease" (2023 rok).

Zdjęcie dzięki uprzejmości Live Nation

Wydarzenia

Aktualne
Wybrane dla Ciebie
Zakończone

Brak aktualnych wydarzeń

Kliknij „Obserwuj”, a prześlemy do Ciebie wiadomość o wydarzeniach artysty/ki.

FAQ

Czy można zobaczyć nagranie do piosenki „Alga” zespołu IGNEA?
Tak, nagranie z orkiestrą symfoniczną jest dostępne na YouTube, gdzie zebrało miliony wyświetleń.
Czy ktoś odszedł z zespołu IGNEA?
Tak, grupę opuścił jeden z muzyków – Maxim Khmelevsky.
Jakie są najpopularniejsze piosenki zespołu IGNEA?
Ich najchętniej słuchane według serwisu Spotify piosenki to "Jinnslammer", "Leviathan", "Alga", "Dunes" i "Nomad’s Luck".
Jakie gatunki muzyki wykonuje zespół IGNEA?
Grupa łączy melodic death metal, metal symfoniczny, orientalny i progresywny.

Fani lubią też

Zobacz też