Na czasie

voucher-kinowy-heliosagnieszka-chylinskaopener-festivaldawid-podsiadlorzeszowskie-juwenaliapiotr-rubik-trasa

Pogodno

PogodnoSzczegółyOpisWydarzeniaFAQFani lubią też

Szczegóły

miejsce powstania:
Szczecin
członkowie:
Michał Pfeiff, Marcin Macuk, Jarosław Kozłowski
dyscyplina:
zespół rockowy
byli członkowie:
Jacek „Budyń” Szymkiewicz, Ola Rzepka, Piotr „Bajzel” Piasecki, Paweł Osicki, Antoni Gralak, Marcin Zabrocki, Damian Pielka, Lesław „Hrabia Fochmann” Golis, Adam Sołtysik, Tomek Kubik
social media:

Opis

Choć nazwa kojarzy się z lekką muzyką, zespół Pogodno daje fanom kawał ciężkiego brzmienia. Przewodnie gatunki grupy to punk rock oraz rock alternatywny. Choć otrzymali wiele nominacji do przeróżnych nagród, żadnej nie zdobyli. To jednak nie przeszkadza im w gromadzeniu tłumów na swoich koncertach.

Zespół Pogodno został założony w 1996 roku w Szczecinie przez Jacka Szymkiewicza, Adama Sołtysika i Tomka Kubika. Po nagraniu pierwszej płyty w studiu Tymona Tymańskiego zaczęły się roszady. Od tamtej pory skład zmieniał się wielokrotnie. Tylko jedna osoba była w nim niezmiennie od samego początku aż do 2022 roku – Jacek Szymkiewicz. 

Pierwsze zmiany nastąpiły, jak wspomnieliśmy, po wypuszczeniu debiutanckiego albumu. Zespół wtedy znacznie się rozszerzył i należeli do niego:

  • Jacek Szymkiewicz – gitarzysta i wokalista,
  • Ania Brachaczek – wokalistka,
  • Hrabia Fochmann – gitarzysta, klawiszowiec, wokalista,
  • Michał Pfeiff – gitarzysta,
  • Jarosław Kozłowski – perkusista,
  • Darek Sprawka i inni w całej sekcji dętej.

W tym składzie powstała płyta „Pogodno gra Fochmanna – Hajle Silesia”. Znalazł się na niej największy hit grupy, czyli „Orkiestra”. Muzycy nagrali wspólnie jeszcze dwie płyty:

  • „Tequila”,
  • „Pielgrzymka psów”.

Pogodno – kolejne zmiany składu i ciekawe projekty

W 2006 roku zespół wziął udział w ciekawym projekcie. Grupa stworzyła muzykę oraz wystąpiła w serialu TVP1 – „Królowie Śródmieścia”. Chwilę później z zespołu odeszli Hrabia Fochmann i Ania Brachaczek, którzy założyli zespół BiFF. Pogodno nagrał później płytę „Opherafolia”, na której znalazł się także Marcin Macuk. 

Kolejne zmiany składu nastąpiły już rok później, kiedy to odeszli Michał Pfeiff i Jarosław Kozłowski. Jacek Szymkiewicz zastanawiał się nad zakończeniem działalności kapeli, ale udało mu się stworzyć nowy skład:

  • Damian Pielka – basista,
  • Marcin „Dzidzia” Zabrocki – klawiszowiec, wokalista, saksofonista,
  • Paweł Osicki – wokalista, perkusista.

Panowie nagrali płytę „Wasza Wspaniałość”.

W 2011 roku powstała kolejna płyta – „Plemnik”, której było jedynie 777 sztuk. Co ciekawe, skład zespołu podczas nagrań był już inny. Za Damiana Pielkę był Piotr „Bajzel” Piasecki. Odszedł także Marcin „Dzidzia” Zabłocki.

Chciałoby się powiedzieć, że to już koniec zawirowań, ale jednak nie. Już w 2014 roku grupa wznowiła działalność w starym składzie, czyli Szymkiewicz, Pfeiff, Kozłowski, Fochmann i Macuk. Wystąpili razem w warszawskich Hybrydach. Dwa lata później zapowiedzieli trasę koncertową na 2017 rok, w której zabrakło jednak Fochmanna. Nagrali też płytę „Sokiści chcą miłości”.

Pogodno – dyskografia

Zespół wypuścił takie płyty jak:

  • „Pogodno” (2000 rok, Biodro Records),
  • „Sejtenik miuzik & romantik loff” (2001 rok, Noff),
  • „Pogodno gra Fochmanna – Hajle Silesia” (2002 rok, Sony Music),
  • „Tequila” (2003 rok, Sony Music),
  • „Pielgrzymka psów” (2004 rok, Sony Music),
  • „Całe życie z wariatami” (2006 rok),
  • „Opherafolia” (2007 rok, Mystic Production),
  • „Wasza Wspaniałość” (2010 rok, Mystic Production),
  • „Plemnik” (2011 rok, Mystic Productions),
  • „Sokiści chcą miłości” (2017 rok, Mystic Productions).

Ich single to:

  • „Pani w obuwniczym” (2001 rok),
  • „Elvis” (2002 rok),
  • „Orkiestra” (2002 rok),
  • „Spierdalacz” (2003 rok),
  • „Jak ty się czujesz” (2003 rok),
  • „Uśmiech się” (2004 rok),
  • „Piosenka o śmiesznym tytule” (2006 rok),
  • „Piosenka dla Franka” (z Kasią Nosowską, 2006 rok),
  • „Alinka” (2007 rok),
  • „Magnes” (2010 rok),
  • „Czerkies” (2011 rok),
  • „Tak to teraz” (2017 rok).

Wydarzenia

Aktualne
Wybrane dla Ciebie
Zakończone

Brak aktualnych wydarzeń

Kliknij „Obserwuj”, a prześlemy do Ciebie wiadomość o wydarzeniach artysty/ki.

FAQ

Skąd wzięła się nazwa zespołu Pogodno?
Nazwa zespołu pochodzi od dzielnicy Szczecina, którą jest właśnie Pogodno.
Czy od 2017 roku skład zespołu Pogodno się zmieniał?
Tak, ponieważ w 2022 roku zmarł lider – Jacek Szymkiewicz.
Ile lat miał Jacek Szymkiewicz, kiedy zmarł?
Muzyk miał 47 lat.
Kto aktualnie należy do zespołu Pogodno?
W 2023 roku skład zespołu to: Michał Pfeiff, Marcin Macuk oraz Jarosław Kozłowski.
Jakie nagrody otrzymał zespół Pogodno?
Grupa otrzymała jedynie nominacje do Fryderyków w kategoriach m.in. „Album Roku Muzyka Alternatywna”, „Produkcja Muzyczna Roku” oraz „Grupa Roku”.

Fani lubią też

Zobacz też