Na czasie

voucher-kinowy-heliosrzeszowskie-juwenaliaprojekt-warszawaopener-festivaljuwenalia-politechniki-lubelskiejdawid-podsiadlo
Home Artysta Mando Diao

Mando Diao

Mando DiaoSzczegółyOpisWydarzeniaFAQFani lubią też

Szczegóły

miejsce powstania:
Borlänge, Szwecja
członkowie:
Björn Dixgård, Gustaf Norén, Carl-Johan Fogelklou, Samuel Giers, Mats Björke
dyscyplina:
garage rock, rock alternatywny
byli członkowie:
Daniel Haglund
social media:

Opis

Zaczęli tworzyć muzykę w domku wypoczynkowym. Później supportowali zespół The Bravery. Ich piosenka pojawiła się na ścieżce dźwiękowej w grze "FIFA World Cup 2006". Dwukrotnie zagrali w Polsce. 

Grupa Mando Diao powstała w 1999 roku z inicjatywy Björna Dixgårda oraz Gustafa Noréna. Do 1995 roku muzycy grali w zespole Butler, jednak grupa się rozpadła. Przez 4 lata zbierali się w sobie, by w końcu zająć się muzyką na poważnie. Wyjechali, zamknęli się w domku letniskowym i tam przez praktycznie pół roku tworzyli kolejne piosenki. W końcu postanowili zaprezentować swoje dzieła światu. Na początku był to ich lokalny świat, czyli klub w rodzinnym mieście muzyków – Borlänge, położonym w środkowej Szwecji.

W końcu ich rockowymi brzmieniami zainteresowała się wytwórnia EMI (wcześniej Electric and Musical Industries, wytwórnia zaliczana jest do czołówki). Zespół Mando Diao podpisał z nią swój pierwszy kontrakt płytowy.

W 2005 roku grupa zagrała pierwszy większy i ważniejszy koncert. Wystąpiła jako support dla amerykańskiego zespołu The Bravery podczas jego trasy koncertowej z 2005 roku.

Mando Diao – ciekawostki o zespole i jego twórczości

Piosenki Mando Diao są bardzo znane, szczególnie miłośnikom gier komputerowych. Ich utwory zostały wykorzystane w:

  • grze "NHL 06" (piosenka "Down in the Past").
  • grze "FIFA World Cup 2006" (piosenka "Down in the Past"),
  • grze "FIFA 06" (utwór "God Knows"),
  • reklamie aparatu Sony Cybershot (piosenka "Motown Blood"),
  • grze "Need For Speed Shift" (i jej wszystkich wersjach za wyjątkiem platformy J2ME; piosenka "Mean Street"),
  • promocji Mistrzostw Świata w Narciarstwie Klasycznym w 2015 roku w Falun w Szwecji (piosenka "Love Last Forever").

Skład zespołu Mando Diao

Zespół Mando Diao został założony przez Björna Dixgårda oraz Gustafa Noréna, którzy występują do dziś. A jaki jest pełny skład grupy?

  • wokalista i gitarzysta Björn Dixgård,
  • wokalista i gitarzysta Gustaf Norén,
  • basista Carl-Johan Fogelklou,
  • perkusista Samuel Giers,
  • keyboardzista Mats Björke (od 2004 roku).

Wcześniej do zespołu należał także Daniel Haglund, który grał do 2004 roku na keyboardzie. 

Mando Diao – dyskografia

W swojej karierze grupa wypuściła liczne single, m.in.:

  • "Motown Blood" (2002 rok),
  • "Mr Moon" (2002 rok),
  • "Sheepdog" (2002 rok),
  • "Clean Town" (2004 rok),
  • "Down in the Past" (2004 rok),
  • "Train On Fire" (2008 rok),
  • "Dance with Somebody" (2009 rok),
  • "Mean Street" (2009 rok),
  • "Christmas Could Have Been Good" (2011 rok),
  • "Shake" (2017 rok).

Oraz albumy płytowe i EP-ki, m.in.:

  • "Bring ‘Em In" (album z 2002 roku),
  • "Paralyzed" (EPka z 2004 roku),
  • "Hurricane Bar" (album z 2004 roku),
  • "God Knows" (EPka z 2004 roku),
  • "Down in the Past" (EPka z 2005 roku),
  • "You Can’t Steal My Love" (EPka z 2005 roku),
  • "Long Before Rock’n’roll" (Epka z 2006 roku),
  • "Ode To Ochrasy" (album z 2006 roku),
  • "TV & Me" (EPka z 2006 roku),
  • "Never Seen the Light of Day" (album z 2007 roku),
  • "Give me Fire" (album z 2009 roku),
  • "Infruset" (album z 2012 roku),
  • "Aelita" (album z 2014 roku),
  • "Good Times" (album z 2017 roku),
  • "BANG" (album z 2019 roku),
  • "Boblikov’s Magical World" (album z 2023 roku).

Wydarzenia

Aktualne
Wybrane dla Ciebie
Zakończone

Brak aktualnych wydarzeń

Kliknij „Obserwuj”, a prześlemy do Ciebie wiadomość o wydarzeniach artysty/ki.

FAQ

Skąd wzięła się nazwa Mando Diao?
Według muzyków wchodzących w skład grupy, nazwa nie ma konkretnego znaczenia. Przyśniła się ona Björnowi Dixgårdowi i spodobała się pozostałym członkom grupy.
Jaką muzykę gra zespół Mando Diao?
Grupa gra muzykę określaną jako garage rock i rock alternatywny.
Kiedy zespół Mando Diao był w Polsce?
Pierwszy koncert odbył się 2 lipca 2010 roku podczas Open’er Festival w Gdyni, a drugi 3 sierpnia 2017 roku na przystanku Woodstock.
Jaki jest najnowszy singiel, album i EPka zespołu Mando Diao?
Najnowszy album to "Boblikov’s Magical World" z 2023 roku. Najnowsza EP-ka to "Rabadam Ching, Vol. 3" z 2023 roku, a najnowszy singiel to "Vi lever nu" z 2020 roku (później grupa wypuszczała przeważnie EP-ki po 2-3 piosenki).
Jakie są najpopularniejsze piosenki zespołu Mando Diao?
Ich aktualnie najchętniej słuchane utworu to: "Down in the Past", "Dance with Somebody", "Strövtåg i hembygden", "Black Saturday", "Get It On", "Frustration" oraz "Long Long Way".

Fani lubią też

Zobacz też