Na czasie

voucher-kinowy-helioswystawa-legoporwaniew-lozku-z-rabusiemopener-festivalolsztyn-green-festival
Home Artysta Macy Gray

Macy Gray

Macy Gray SzczegółyOpisWydarzeniaFAQFani lubią też

Szczegóły

wiek:
56 lat
data urodzenia:
06.09.1967
miejsce urodzenia:
Canton, USA
dyscyplina:
piosenkarka soul i R&B, aktorka
social media:

Opis

Macy Gray (znana także jako: Natalie Hinds, Nemesis Jaxson)

Macy Gray to amerykańska piosenkarka R&B oraz soul, a także producentka muzyczna i aktorka. Urodziła się 6 września 1967 roku w Canton (stan Ohio w Stanach Zjednoczonych). Ma charakterystyczny, chrapliwy głos, dzięki któremu jest rozpoznawana. 

Macy Gray – przebieg kariery

Swoją przygodę ze śpiewaniem Macy Gray rozpoczęła nietypowo. Napisała kilka piosenek dla swojego przyjaciela. Jednak nie pojawił się on na sesji nagraniowej, więc Macy zaśpiewała sama. 

Później pracowała jako kasjerka. W pracy spotkała pisarza i producenta muzycznego – Joe Solo. Dzięki niemu nagrała swoją pierwszą kasetę demo. Jej piosenki zwróciły na siebie uwagę, przez co wokalistka zaczęła śpiewać w kafejce jazzowej w Los Angeles. 

Z czasem jej charakterystyczny głos stawał się coraz bardziej rozpoznawalny. W końcu, w 1994 roku, artystka podpisała kontrakt z Atlantic Records. Dopiero wtedy Natalia McIntyre (bo tak nazywa się naprawdę) przybrała aktualny pseudonim artystyczny, czyli Macy Gray. 

Cztery lata później podpisała kontrakt z Epic Records. W tym samym czasie miała okazję współpracować z zespołem The Black Eyed Peas, który nagrywał wtedy swoją debiutancką płytę. 

Macy Gray – wokalistka o światowej sławie

Swój pierwszy album płytowy – "On How Life Is" – wypuściła w 1999 roku. Zyskał on międzynarodową popularność, trafiając na 4. miejsce amerykańskiej listy najlepiej sprzedających się albumów oraz na 2. miejsce w Kanadzie, 3. miejsce w Wielkiej Brytanii, 3. miejsce w Austrii, 2. miejsce w Norwegii i 5. miejsce w Szwecji. Krążek okrył się platyną 9 razy (po 3 razy w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie i Wielkiej Brytanii). Najbardziej znana stała się piosenka "I Try" z tej płyty. Za tę piosenkę w 2001 roku otrzymała nagrodę Grammy w kategorii "Best Female Pop Vocal Performance" podczas 43. ceremonii rozdania tychże nagród. Utwór był nominowany także w kategoriach: "Record of the Year" i "Song of the Year".

Jej druga płyta "The ID" z 2001 roku nie zyskała rozgłosu. W 2003 roku pojawiła się trzecia płyta, która została ciepło przyjęta przez krytyków. Jednak nie odniosła takiego sukcesu, jak pierwszy album artystki.

W 2007 roku Macy Gray wystąpiła podczas Barbados Jazz Festival. Jej występ został jednak przerwany, bo zaczęła używać wulgarnych słów. By uniknąć aresztu, artystka przeprosiła za swoje zachowanie. W tym samym roku wypuściła kolejną płytę, a w 2010 jeszcze jedną. Nie zyskała ona jednak dobrych opinii. Uplasowała się w wynikach ok. 3/5 w "AllMusic", "The Independent" oraz "Rolling Stone".

Macy Gray – dyskografia

Macy Gray nagrała kilka płyt:

  • "On How Life Is" (1999 rok, pokryła się platyną 9 razy),
  • "The ID" (2001 rok, pokryła się platyną 1 raz i złotem 2 razy),
  • "The Trouble with Being Myself" (2003 rok, pokryła się srebrem 1 raz),
  • "Big" (2007 rok),
  • "The Sellout" (2010 rok),
  • "Talking Book" (2012 rok),
  • "The Way" (2014 rok).

Wypuściła także album "Covered" w 2012 roku. Jest to zbiór coverów. Za to płyta "The Very Best of Macy Gray" to składanka z 2004 roku. Oprócz tego w 2005 roku ukazał się album koncertowy "Live in Las Vegas".

Macy Gray jako aktorka

Macy Gray wystąpiła w filmach i serialach, m.in.:

  • "Dzień próby" (2001 rok, jako żona Sandmana),
  • "Domino" (2005 rok, jako Lashandra Davis),
  • "American Dreams" (2004 rok, jako Carla Thomas).

Zdjęcie dzięki uprzejmości Live Nation

Wydarzenia

Aktualne
Wybrane dla Ciebie
Zakończone

Brak aktualnych wydarzeń

Kliknij „Obserwuj”, a prześlemy do Ciebie wiadomość o wydarzeniach artysty/ki.

FAQ

Jaka była największa wpadka Macy Gray?
W 2001 roku wokalistka miała zaśpiewać hymn podczas corocznego meczu Pro Football Hall of Fame, ale podczas występu zapomniała słów.
Czy piosenki Macy Gray były wykorzystywane w filmach?
Tak, piosenka "Time of My Life" została wykorzystana w "8. Mili", a utwór "What I Gotta Do" w "Shreku Trzecim".
Czy Macy Gray ma jakąś dodatkową działalność?
Tak, piosenkarka w 2005 roku założyła swoją szkołę muzyczną – The Macy Gray Music Academy.
Jakie nagrody zdobyła Macy Gray?
Oprócz Grammy otrzymała także Brit Awards (kat. International Breakthrough Act, International Female) oraz MTV Video Music Awards (kat. Best New Artist).
Jakie są najbardziej znane piosenki Macy Gray?
Jej najbardziej znane piosenki to "I Try", "Still", "Sweet Baby" oraz "You Are the Sunshine of My Life".

Fani lubią też

Zobacz też