Na czasie

voucher-kinowy-heliosagnieszka-chylinskarzeszowskie-juwenaliaopener-festivaldawid-podsiadlopiotr-rubik-trasa

Laibach

LaibachSzczegółyOpisWydarzeniaLaibach - Często zadawane pytaniaFani lubią też

Szczegóły

miejsce powstania:
Trbovlje, Słowenia
członkowie:
Milan Fras, Ivan Novak, Mina Špiler
dyscyplina:
zespół metalowy
byli członkowie:
Tomaž Hostnik, Miran Mohar, Dejan Knez, Ervin Markošek
social media:

Opis

Założony w byłej Jugosławii zespół, którego nazwa pochodzi od niemieckiej nazwy Lublany. Miasto to było okupowane przez nazistowskie Niemcy. Oprócz prowokacyjnej nazwy, grupa odnosi się do poglądów ideologicznych, politycznych i religijnych. Otrzymali zakaz występów w Jugosławii.

Laibach to słoweński zespół muzyczny, który istnieje od 1980 roku. Został założony w Trbovlje, czyli miejscowości górniczo-przemysłowej (wtedy jeszcze znajdującej się w Jugosławii). Wywodzi się z interdyscyplinarnego kolektywu artystycznego Neue Slowenische Kunst (NSK), w którego skład wchodzą:

  • grupa teatralna Noordung,
  • grupa sztuki wizualnej IRWIN,
  • studio grafiki i designu Novi Kolektivizem,
  • Departament Czystej i Stosowanej Filozofii,

Laibach był częścią takich projektów, jak:

  • Germania,
  • Storm und Klang,
  • Kraftbach,
  • Peter Paracelsus,
  • 300.000 Verschiedene Krawalle.

Grupa stworzyła oprawę muzyczną dla takich spektakli, jak m.in. "Makbet", "Krst pod Triglavom", "Molitevi stroj" oraz "No Fire Escape". Niektóre z piosenek bazują na piosenkach takich zespołów jak Europe, The Beatles, The Rolling Stones czy Queen.

Podczas koncertów napotykali różne przeciwności, m.in. ze strony władz. W trakcie jednego z występów wokalista dostał butelką w twarz. Koncertu pod nazwą "Dotyk zła" nie przerwał, ale w grudniu 1982 roku popełnił samobójstwo. Muzycy mieli nagrać płytę z pomocą wytwórni ZKP RTV, ale nie doszło do tego, ponieważ "postawa Laibacha i NSK nie była pewna ideologicznie". W 1983 roku władze zabroniły zespołowi grania koncertów i używania niemieckiej nazwy Laibach. Jednak w 1984 roku wystąpili w Lublanie podczas tajnego koncertu upamiętniającego wokalistę zespołu.

W 1985 roku grupa wypuściła płytę "Nova Akropola" i zagrała pierwszy legalny koncert w Słowenii. Zatytułowali go "Krwawa ziemia, płodna ziemia". Nowe władze pozwoliły im na korzystanie z nazwy Laibach. Podczas Jugosłowiańskiego Dnia Młodzieży grupa otrzymała nagrodę Zlata Ptica.

W 1990 roku grupa wystąpiła pierwszy raz w swoim rodzinnym mieście. Obchodziła wtedy 10-lecie twórczości. W 1994 roku powstał album "NATO", który nawiązywał do wojny w Bośni i Hercegowinie. 

W 2012 roku Laibach wystąpił w Tate Gallery w Londynie oraz w kopalni Valenje. W 2015 roku jako pierwsi zagrali w Korei Północnej w ramach 70. rocznicy wyzwolenia Półwyspu Koreańskiego spod okupacji Japońskiej.

Grupa nadal tworzy muzykę i koncertuje na całym świecie. Ich twórczość określana jest jako retro-awangardowa. Co ciekawe, zespół Laibach był inspiracją dla grupy Rammstein.

Laibach – dyskografia

Zespół na swoim koncie ma wiele albumów:

  • "Laibach" (1985 rok),
  • "Neue Konservativ" (1985 rok),
  • "Rekapitulacija 1980-1984" (1985 rok),
  • "The Occupied Europe Tour 83-85" (1986 rok),
  • "Nova Akropola" (1985 rok),
  • "Opus Dei" (1987 rok),
  • "Slovenska Akropola" (1987 rok),
  • "Krst Pod Triglavom-Baptism" (1988 rok),
  • "Let It Be" (1988 rok),
  • "Macbeth" (1989 rok),
  • "Sympathy for the Devil" (1990 rok),
  • "Kapital" (1992 rok),
  • "Ljubljana, Zagreb, Beograd" (1993 rok),
  • "NATO" (1994 rok),
  • "Occupied Europe NATO Tour 1994-1995" (1996 rok),
  • "Jesus Christ Superstars" (1996 rok),
  • "M.B. December 21, 1984" (1997 rok),
  • "Laibach" (1999 rok, reedycja),
  • "John Peel Sessions" (2002 rok),
  • "WAT" (2003 rok),
  • "Anthems" (2004 rok),
  • "Volk" (2006 rok),
  • "Laibachkunstderfuge" (2008 rok),
  • "Spectre" (2014 rok),
  • "1 VIII 1944. Warszawa" (2014 rok),
  • "Also Sprach Zarathustra" (2017 rok),
  • The Sound of Music" (2018 rok).

Źródło zdjęcia: PAP/Photoshot

Wydarzenia

Aktualne
Wybrane dla Ciebie
Zakończone

Laibach - Często zadawane pytania

Gdzie wystąpi Laibach?

Miejscowości, w których Laibach wystąpi w najbliższym czasie: Toruń, Lublin.

Dlaczego Laibach dostał zakaz występowania w Jugosławii?
Ponieważ zespół był przeciwny władzy. Nie tworzył ironicznej muzyki, ale próbował "rozbijać system (panującą ideologię) nie poprzez jego ironiczną imitację, ale poprzez przesadne utożsamianie się [nad-utożsamianie się] i wywlekanie na światło dzienne bezwstydnego super ego systemu."
Dlaczego zespół nazywa się Laibach?
To niemiecka nazwa Lublany, stolicy Słowenii. Muzycy twierdzą, że ich działalność to "powrót uciśnionych", a nazwa Laibach jest ich hasłem. Uważają, że jeśli historia jest tłamszona, to "wykipi" przez ich nazwę. Mówili tak w 1984 roku, co bardzo szybko okazało się prorocze.
Do jakiego filmu zespół stworzył muzykę?
W październiku Laibach zaczął tworzyć muzykę do jednego z najbardziej oczekiwanych filmów europejskich: Iron Sky czyli mrocznej komedii science fiction o nazistach uciekających na ciemną stronę Księżyca w 1945 roku i powracających na Ziemię w 2018 roku.
Jakie są najlepsze piosenki Laibacha?
Ich najlepsze piosenki to „"The Whistleblowers" (prawie 2,5 miliona odsłuchań), "Tanz mit Laibach" (ponad 2,5 miliona odsłuchań) oraz "Ohne dich – Remix by Laibach" (ponad 2,6 miliona odsłuchań).
Jak wyglądały początki zespołu Laibach?
Podczas pierwszych koncertów muzycy na scenie korzystali z gramofonu i własnoręcznie przygotowanych instrumentów. Ich styl był określany jako industrial.
Jaki jest najnowszy singiel Laibacha?
Ich najnowszy singiel to "Amerika" z 2023 roku.

Fani lubią też

Zobacz też