Największa platforma sprzedaży biletów. Ceny mogą się nieznacznie różnić od cen organizatora.

Na czasie

voucher-kinowy-heliosporwaniew-lozku-z-rabusiemaudioriverfame-mmasun-festival

dEUS

Sprawdź wydarzenia
dEUSSzczegółyOpisWydarzeniaFAQFani lubią też

Szczegóły

miejsce powstania:
Antwerp, Belgia
członkowie:
Tom Barman, Klaas Janzoons, Mauro Pawlowski, Alan Gevaert, Stephane Misseghers
dyscyplina:
zespół rockowy (indie rock, rock alternatywny i eksperymentalny)
social media:

Opis

W 1991 roku kilku belgijskich muzyków postanowiło nagrywać covery znanych rockowych piosenek. Jednak szybko przestało im to wystarczać, więc zaczęli pisać własne utwory. W ich muzyce nie brakuje elementów folku, punka i jazzu, choć ich styl najczęściej jest określany jako jako rock alternatywny, eksperymentalny i indie.

dEUS – od coverów do prawdziwych rockmanów

W 1992 roku chłopaki z zespołu wzięli udział w konkursie Humo’s Rock Rally. Dzięki temu zyskali nieco popularności. Niedługo później wypuścili swoją pierwszą EP-kę, na której znalazły się 4 utwory. Te dwa wydarzenia otworzyły im drzwi do kariery. Zostali zauważeni przez wytwórnię Island Records, z którą podpisali kontrakt jako pierwszy belgijski zespół indie. I wtedy machina zaczęła się rozpędzać.

Swój pierwszy album wypuścili w 1994 roku. "Worst Case Scenario" zyskał uznanie krytyków, a muzycy poszli za ciosem, wypuszczając kolejne nagrania. Niedługo później wypuścili płytę "My Sister = My Clock", która – choć składała się z 13 utworów – zawierała tylko jedną ścieżkę dźwiękową. 

Pierwsze trzy płyty zespołu sprzedały się w przeszło 750 tysiącach egzemplarzy na całym świecie. Po tym sukcesie w składzie zespołu zaczęły się zawirowania. Odszedł gitarzysta Rudy Trouvé, a później także basista Stef Kamil Carlens. Zastąpili ich nowi muzycy – Craig Ward i Danny Mommens, a później także Tim Vanhamel. Później skład zmieniał się jeszcze wielokrotnie. 

W 2004 roku zespół wyruszył w trasę koncertową po Europie. Rok później muzycy zagrali ponad 130 koncertów w ramach promocji kolejnej płyty – "Pocket Revolution". Ostatni koncert z tej trasy zagrali w swoim "rodzinnym" mieście. Wystąpili także na darmowym festiwalu 0110 Festival for Tolerance. 

W kolejnych latach zespół dEUS wypuszczał kolejne płyty. Jednocześnie zmieniali się muzycy. W 2016 roku odszedł gitarzysta Mauro Pawlowski. Został zastąpiony przez Bruno De Groote. Jednak w 2021 roku do zespołu wrócił Pawlowski, zastępując De Groote’a. 

dEUS – skład zespołu na przestrzeni lat

Od początku istnienia zespołu dEUS są w nim:

  • wokalista i gitarzysta Tom Barman,
  • skrzypek i klawiszowiec Klaas Janzoons.

Pozostali członkowie zmieniali się wielokrotnie. W zespole byli następujący gitarzyści:

  • Mark Meyers (1991 - 1993),
  • Rudy Trouvé (1993 - 1996),
  • Craig Ward (1996 - 2005),
  • Tim Vanhamel (1999 - 2000),
  • Mauro Pawlowski (2005 - 2017, 2021 - obecnie),
  • Bruno De Groote (2018 - 2021).

W zespole przez chwilę był także klawiszowiec Piet Jorens. Do grupy należało także 3 basistów:

  • Stef Kamil Carlens (1991 - 1996),
  • Danny mommens (1996 - 2005),
  • Alan Gevaert (2005 - obecnie).

Oraz dwóch perkusistów:

  • Jules de Borgher (1991 - 2004),
  • Stephane Misseghers (2004 - obecnie).

dEUS – dyskografia zespołu

W swojej karierze chłopaki z dEUS wypuścili kilka albumów płytowych:

  • "Worst Case Scenario" (1994 rok, złoty status),
  • "In a Bar, Under the Sea" (1996 rok, platynowy status),
  • "The Ideal Crash" (1999 rok, złoty status),
  • "Pocket Revolution" (2005 rok, platynowy status),
  • "Vantage Point" (2008 rok, platynowy status),
  • "Keep You Close" (2011 rok, platynowy status),
  • "Following Sea" (2012 rok, złoty status),
  • "How to Replace It" (2023 rok). 

Pierwsza płyta zajęła 35. miejsce na liście najlepiej sprzedających się płyt w Belgii. Druga i trzecia płyta zajęły 2. miejsce na tej samej liście, a pozostałe znalazły się na 1. miejscu. 

Zespół wypuścił także dwie kompilacje:

  • "No More Loud Music" (2001 rok),
  • "Selected Songs 1994-2014" (2014 rok).

Oraz EP-ki:

  • "Zea" (1993 rok),
  • "My Sister = My Clock" (1995 rok).

Zdjęcie dzięki uprzejmości Live Nation

Wydarzenia

Aktualne
Wybrane dla Ciebie
Zakończone

Brak aktualnych wydarzeń

Kliknij „Obserwuj”, a prześlemy do Ciebie wiadomość o wydarzeniach artysty/ki.

FAQ

Jaka była pierwsza nagroda zespołu dEUS?
Ich pierwszą nagrodą była MTV Europe Music Awards w kategorii "Best Belgian Act", którą otrzymali w 2011 roku.
Jaki był pierwszy singiel zespołu dEUS?
Ich pierwszy singiel to „Suds & Soda” z 1994 rok. Znalazł się na płycie "Worst Case Scenario".
Jaki był najlepszy singiel zespołu dEUS?
Ich najlepszy singiel to "The Architect" z 2008 roku. Zajął 2. miejsce w Belgii.
Czy zespół dEUS nagrał jakieś albumy wideo?
Tak, w 2002 roku nagrali wideo o przewrotnym tytule "No More Video". Pomogła im w tym wytwórnia Island Records.
Jakie są najpopularniejsze piosenki zespołu dEUS?
Ich największe hity to „1989”, "Suds & Soda" oraz "Nothing Really Ends".

Fani lubią też

Zobacz też