Na czasie

voucher-kinowy-heliosagnieszka-chylinskaopener-festivaldawid-podsiadlorzeszowskie-juwenaliato-krakow-tworzy-metamorfozy
Home Artysta Paweł Wawrzecki

Paweł Wawrzecki

Paweł WawrzeckiSzczegółyOpisWydarzeniaFAQFani lubią też

Szczegóły

wiek:
74 lata
data urodzenia:
12.02.1950
miejsce urodzenia:
Warszawa
dyscyplina:
aktor serialowy, dubbingowy i teatralny

Opis

Paweł Wawrzecki

Paweł Wawrzecki to polski aktor teatralny, dubbingowy i telewizyjny. Jest także prezenterem telewizyjnym i artystą kabaretowym. Urodził się 12 lutego 1950 roku, a w 1975 roku ukończył studia w Akademii Teatralnej im. Aleksandra Zelwerowicza w Warszawie. Jest aktywny zawodowo (zarówno przed kamerą, jak i w teatrze) od czasów ukończenia studiów. Paweł Wawrzecki zagrał m.in. w „Złotopolskich”, „Daleko od noszy” oraz „Kowalscy kontra Kowalscy”.

Paweł Wawrzecki – kariera aktorska, telewizyjna i kabaretowa

Paweł Wawrzecki zadebiutował na ekranie w filmowej adaptacji „Mazepy” w 1975 roku. W 1998 roku otrzymał jedną z głównych ról w serialu telewizyjnym „Złotopolscy”. Za tę rolę otrzymał nominację do Telekamer, pierwszy raz w 1999 roku, a później także w roku 2004 i 2005. 

 

Jako aktor komediowy, podczas III Festiwalu Dobrego Humoru w Trójmieście, otrzymał w 2002 roku nagrodę w kategorii „Najlepszy aktor komediowy”. Był członkiem Kabaretu Olgi Lipińskiej w latach 1993-2005, a później występował także w Kabarecie Dudek, Kabarecie Kur, a od 2021 roku w Kabarecie PanDemon. 

Paweł Wawrzecki – filmografia

Paweł Wawrzecki zagrał w licznych produkcjach filmowych i serialowych, m.in.:

  • „Mazepa” (1975 rok, jako sługa króla),
  • „Dyrektorzy” (1975 rok, jako radiolog),
  • „Polskie drogi” (1976 rok, jako GL-owiec),
  • „Ostatnie okrążenie” (1977 rok, jako więzień na Pawiaku),
  • „Wielki podryw” (1978 rok, jako kolega Sławka),
  • „Punkt widzenia” (1980 rok, jako uczestnik prywatki w odc. 7),
  • „Kobieta w kapeluszu” (1984 rok, jako Zbyszek),
  • „Aby do świtu…” (1992 rok, jako Szczygieł),
  • „Matki, żony i kochanki” (1995, 1998 rok, jako Janek Otrębowski),
  • „Kiler” (1997 rok, jako orzeł z UOP-u),
  • „Złotopolscy” (lata 1997-2010, jako Wiesław Gabriel),
  • „Graczykowie” (lata 1999-2001, jako Roman „Buła” Bułkowski),
  • „Graczykowie, czyli Buła i spóła” (lata 2001-2002, jako Roman „Buła” Bułkowski),
  • „Daleko od noszy” (lata 2003-2009, jako dr Roman Kidler oraz w drugiej części serialu w latach 2010-2011 w tej samej roli),
  • „Nie rób scen” (2015 rok, jako Wojciech),
  • „Ojciec Mateusz” (2018 rok, jako Adam Warecki w odc. 263),
  • „Teściowie” (od 2023 roku, jako profesor Leonard Bułkowski).

Paweł Wawrzecki – aktor dubbingowy

W swojej karierze Paweł Wawrzecki udzielił głosu wielu postaciom w takich produkcjach, jak m.in.:

  • „Pszczółka Maja” (1975 rok, jako mrówka nr 6),
  • „Gdzie jest Nemo?” (2003 rok, jako Nigel),
  • „Świątynia pierwotnego zła” (2004 rok, jako Burne),
  • „Auta 2” (2011 rok, jako Baron Smardz-Rychły),
  • „Samoloty 2” (2014 rok, jako Maruś),
  • „Strażnicy Galaktyki” (2014 rok, jako Yondu),
  • „Spider-Man: Homecoming” (2017 rok, jako Adrian Toomes),
  • „Co wiecie o swoich dziadkach?” (2017 rok, jako Don),
  • „Coco” (2017 rok, jako Tio Oskar i Tio Felipe),
  • „Morbius” (2022 rok, jako Adrian Toomes).

Paweł Wawrzecki – aktor teatralny

Paweł Wawrzecki grał w spektaklach teatralnych dziesiątki razy. Pierwszy raz stanął na scenie w 1974 roku. Zagrał wtedy różne role w sztuce „Zabobon, czyli Krakowiacy i Górale”. Później aktor stawał na scenie jeszcze dziesiątki razy i nadal jest aktywny zawodowo. Spektakle, w których zagrał, to m.in.:

  • „Rzecz listopadowa” (1975 rok, reż. Erwin Axer, Teatr Współczesny w Warszawie, jako Pan Młody),
  • „Kordian” (1997 rok, reż. Erwin Axer, Teatr Współczesny w Warszawie, jako Gehenna),
  • „Rodzina” (1981 rok, reż. Edward Dziewoński, Teatr Kwadrat w Warszawie, jako Starosta),
  • „Sie kochamy” (1986 rok, też. Marcin Sławiński, scena Teatru na Woli w Warszawie, jako Milt Manville),
  • „Mewa” (2010 rok, reż. Agnieszka Glińska, Teatr Narodowy w Warszawie, jako Jewgienij Dorn),
  • „Roma i Julian” (2019 rok, Teatr Kwadrat w Warszawie, reżyserował spektakl i grał rolę Męża),
  • „Freda i Zuza” (2021 rok, reż. Magdalena Wołłejko, Prom Kultury Saska Kępa w Warszawie).

 

Debiutancką rolą Pawła Wawrzeckiego w Teatrze Telewizji była postać Władysława w sztuce „Rozbitki”. Zagrał ją w 1967 roku, a reżyserem był Józef Słotwiński. Można go było zobaczyć w m.in.:

  • „Jedenastym przykazaniu” (1976 rok, reż. Krystyna Szner),
  • „Niespodziance” (1978 rok, reż. Jan Świderski),
  • „Ładnej historii” (1980 rok, reż. Edward Dziewoński),
  • „Dwóch panach B.” (1989 rok, reż. Janusz Majewski),
  • „Bananowym interesie” (1991 rok, reż. Marcin Sławiński),
  • „Popołudniu na plaży” (1996 rok, też. Janusz Majewski),
  • „Sile komicznej” (2003 rok, reż. Olga Lipińska).

Wydarzenia

Aktualne
Wybrane dla Ciebie
Zakończone

Brak aktualnych wydarzeń

Kliknij „Obserwuj”, a prześlemy do Ciebie wiadomość o wydarzeniach artysty/ki.

FAQ

W jakim teatrze pracuje Paweł Wawrzecki?
Aktor jest związany z Teatrem Kwadrat w Warszawie, ale występuje gościnnie także na innych scenach.
Jakie programy telewizyjny prowadził Paweł Wawrzecki?
Aktor w 1995 roku prowadził „Koło Fortuny”.
Czy Paweł Wawrzecki jest synem Stanisława Wawrzeckiego oskarżonego o udział w aferze mięsnej?
Tak.
Czy Paweł Wawrzecki grał w Teatrze Polskiego Radia?
Tak, pojawił się w nim przeszło 100 razy. Pierwszy raz w 1975 roku w „Wielkich wygranych” (reż. Andrzej Łapicki).
Jakie są najlepsze role filmowe i serialowe Pawła Wawrzeckiego?
Jego najlepsze role to Roman „Buła” Bułkowski w „Graczykach, czyli Buła i spóła”, doktor Roman Kidler w „Daleko od noszy 2” oraz doktor Lucjan Kidler w „Szpitalu na perypetiach”.

Fani lubią też

Zobacz też