Na czasie

agnieszka-chylinskalil-tracyopener-festivaldawid-podsiadlopiotr-rubik-trasato-krakow-tworzy-metamorfozy
Home Artysta Fedde le Grand

Fedde le Grand

Fedde le GrandSzczegółyOpisWydarzeniaFedde le Grand - Często zadawane pytaniaFani lubią też

Szczegóły

wiek:
46 lat
data urodzenia:
07.09.1977
miejsce urodzenia:
Utrecht, Holandia
dyscyplina:
DJ, producent muzyczny
social media:

Opis

Fedde le Grand – DJ z Holandii

Fedde le Grand to holenderski DJ oraz producent muzyczny. Urodził się 7 września 1977 roku w Utrechcie w środkowej Holandii. Jest aktywny jako muzyk od 2003 roku, jednak przez pierwsze lata nie był zbyt rozpoznawalny. Popularność zdobył w 2006 roku, gdy wypuścił utwór „Put Your Hands Up 4 Detroit”. Znalazł się ona na szczytach list przebojów i dał artyście międzynarodową rozpoznawalność. Utwór trafił m.in. do pierwszej piątki listy Dutch Top 40 oraz na pierwsze miejsce UK Singles Chart. Znajdował się także przez 5 tygodni na liście Dance Charts w Hiszpanii.

 

Fedde le Grand tworzy muzykę, która łączy w sobie elementy takich gatunków, jak: house, electro house, tech house, progressive house, dance i techno. Artysta jest także założycielem wytwórni muzycznej Flamingo Recordings. Zanim jednak do tego doszło, współpracował z takimi wytwórniami z całego świata, jak:

  • Ministry of Sound Australia,
  • Toolroom,
  • Ultra,
  • Be Yourself,
  • Spinnin’,
  • Darklight.

 

W 2019 roku wystąpił podczas Tomorrowland na głównej scenie.

Fedde le Grand – nagrody i nominacje

Fedde le Grand otrzymał liczne nominacje i nagrody. Wśród jego statuetek można znaleźć:

  • MTV Australia Awards (2007 rok w kategorii Best Dance Video za „Put Your Hands Up 4 Detroit”),
  • International Dance Music Awards (2007 rok w kategoriach Best Breakthrough Solo Artist oraz Best Underground Dance Track za „Put Your Hands Up 4 Detroit”),
  • Danish Deejay Awards (2008 rok w kategoriach Danish Deejay-Favourite oraz Dancechart.dk Award za „Let Me Think About It”),
  • DJ Awards (2007 rok w kategorii Best Breakthrough),
  • Billboard Music Awards (2008 rok w kategorii Top Hot Dance Airplay Track za „Let Me Think About It” oraz 2012 rok w kategoriach Best Remix za „Paradise” oraz Best Techno Track za „Metrum”).

 

W 2007 roku pojawił się także w zestawieniu najlepszych artystów w swojej kategorii w „DJ Magazine”. Trafił wtedy na 22. miejsce. Od tamtego czasu na liście znajduje się nieustannie. Najbardziej spadł na 50. miejsce, a najwyżej trafił na 14. pozycję. Aktualnie od dwóch lat zajmuje 19. miejsce.

Fedde le Grand – dyskografia

W swojej karierze Fedde le Grand wypuścił liczne utwory, m.in.:

  • EPkę „Electronic” (2004 rok, utwory: „Get This Feeling”, „Jackpot”, „Aah Yeah”),
  • singiel „I Miss You” (2005 rok),
  • singiel „Take No Shhh” (2006 rok),
  • singiel „Put Your Hands Up 4 Detroit” (2006 rok),
  • singiel „Just Trippin’” (2006 rok),
  • singiel „Let Me Think About It” (2007 rok),
  • singiel „3 Minutes To Explain” (2008 rok),
  • singiel „Amplifier/Pink Bird” (2009 rok, dwa utwory),
  • singiel „Scared Of Me” (2009 rok),
  • płytę „Output” (2009 rok, 13 utworów, m.in. „Wild & Raw”, „Feel Alive”, „Hard Day’s Work”, „Shotgun”),
  • singiel „Praise You 2009” (2009 rok),
  • EPka „Back & Forth” (2010 rok),
  • singiel „An Old Technique” (2010 rok),
  • singiel „Metrum” (2011 rok),
  • płytę „Be at Space (Mixed by Fedde Le Grand & Markus Schulz)” (2011 rok, 28 utworów, m.in. „Good Music”, „Metrum”, „Zoomanity” oraz „Get the Funk”; wyszła także wersja „unmixed”),
  • singiel „Turn It” (2012 rok),
  • singiel „Long Way From Home” (2013 rok),
  • singiel „Don’t Give Up” (2014 rok),
  • singiel „Falling” (2015 rok),
  • singiel „Keep On Believing” (2016 rok),
  • płyta „Something Real (Deluxe)” (2016 rok, 31 utworów, m.in. „Give Me Some”, „Beauty From The Ashes”, „Immortal”, „I Can Feel” oraz „Miracle”),
  • singiel „Dancing Together” (2017 rok),
  • singiel „Monsta” (2018 rok),
  • singiel „All Over The World” (2019 rok),
  • singiel „1234” (2020 rok),
  • singiel „In Love With You” (2021 rok),
  • singiel „Heaven” (2022 rok),
  • singiel „Heavy Metal Love” (2023 rok).

Wydarzenia

Fedde le Grand - Często zadawane pytania

Gdzie wystąpi Fedde le Grand?

Miejscowości, w których Fedde le Grand wystąpi w najbliższym czasie: Kołobrzeg.

Jaka jest najnowsza piosenka Fedde le Granda?
Jego najnowszy utwór to „Happy People” z 2023 roku.
Jakie są lubiane piosenki Fedde le Granda?
Jego najbardziej lubiane piosenki to „Put Your Hands 4 Detroit” i „Let Me Think About It”.
W jakich krajach Fedde le Grand jest najpopularniejszy?
Artysta jest najchętniej słuchany w Wielkiej Brytanii, Australii, Holandii i Niemczech.
Kim inspiruje się Fedde le Grand?
Największą inspiracją dla niego jest Michael Jackson.
Na jakich festiwalach występował Fedde le Grand?
Na Tomorrowland, Sunrise Festival, Airbeat One, Ultra Music Festival i wielu, wielu innych.

Fani lubią też

Zobacz też