Niespodzianka dnia na eBilet! Sprawdź promocje na bilety!

Na czasie

voucher-kinowy-heliosfilharmonia-dowcipumemorial-kamili-skolimowskiejmeskie-granieroztanczony-narodowyharry-potter-symfonicznie

Wszystkie wydarzenia w mieście

Home Targi | Wystawy Wystawy Kulinarne tropy Dolnego Śląska

Kulinarne tropy Dolnego Śląska

Kulinarne tropy Dolnego ŚląskaO wydarzeniu

O wydarzeniu

Skosztuj Dolnego Śląska na talerzu i w kieliszku! Zapraszamy na wyjątkową kolację w Krupa Art Foundation – gdzie sztuka połączy się ze smakiem.

Kulinarne tropy Dolnego Śląska informacje

Zrób sobie wyśmienity prezent na Mikołajki. Już 6 grudnia o 18:30 podczas wyjątkowej kolacji degustacyjnej z doborem win i napojów bezalkoholowych. Kolacja odbędzie się w siedzibie prestiżowej galerii Krupa Art Foundation – w zabytkowej kamienicy na wrocławskim Rynku. Tomasz Wencek, szef kuchni z doświadczeniem w najlepszych restauracjach Europy, przygotuje pięć unikatowych dań inspirowanych sztuką. Patrycja Nawrocka, sommelierka i autorka projektu “Wine Thinking”, dobierze do nich odpowiednie wina i napoje. Serwis poprzedzi oprowadzanie kuratorskie po wystawach. 

 

Bilet

Cena biletu obejmuje pięć dań wegetariańskich lub mięsnych oraz dobór win lub napojów bezalkoholowych.

 

O menu

Menu „Tropy” do końca pozostanie niespodzianką. Punkt wyjścia do przygotowania kolacji stanowi unikalny terroir Dolnego Śląska – kulinarny zapis przenikających się śladów kulturowych, które na przestrzeni wieków wywarły wpływ na lokalną przestrzeń. Wykorzystując tutejsze produkty i tradycje chcemy rysować mapę pamięci i dziedzictwa regionu. Podczas zapisów możecie wybrać opcję mięsną lub wegetariańską. A także pairing z winem lub pairing napojów bezalkoholowych. 

 

Program

Kolację rozpoczniemy oprowadzaniem, podczas którego kuratorka Natalia Barczyńska, opowie nieco więcej o pracach tworzących „Tropy” – nową odsłonę galerii Krupa Art Foundation. 

 

18:30 | oprowadzanie po wystawie

19:00 | kolacja degustacyjna 5 talerzyków / 5 win

(mięsna/wegetariańska i wino/napoje bezalkoholowe) 

 

O odsłonie Krupa Art Foundation pod nazwą „Tropy”

Nowa odsłona galerii Krupa Art Foundation to zabawa w rozkładanie świata na mniejsze całości, by zrozumieć, jak wytwarzamy swoją rzeczywistość. Tytułowe „Tropy” to trzy równoległe wystawy, dla których punktem wyjścia są powiązania między mapą, przestrzenią i pamięcią. Zobaczymy prace między innymi Małgorzaty Mirgi-Tas, Andy’ego Warhola czy Wilhelma Sasnala.

 

„Nazwa bez wystawy, wystawa bez nazwy” – wystawa z kolekcji Sylwii i Piotra Krupów, kuratorowana przez dzieci – lista osób kuratorskich na końcu wpisu

„Moja pamięć nie należy do mnie” – kuratorka: Natalia Barczyńska

„Koordynaty” – kuratorka: Monika Łuszpak-Skiba

 

O prowadzących

Patrycja Nawrocka (Wine Thinking) – edukatorka, dziennikarka i entuzjastka polskiego wina. Jej gawędziarskie zapędy znalazły wyraz w autorskim projekcie "Wine Thinking" w mediach społecznościowych, gdzie uczy, kreuje i pisze o winie. Jej specjalnością są kursy abc wina i warsztaty kreatywne, które udowadniają, że z winem można jogować, florystykować, a nawet brandingować. Posiada certyfikat WSET 3 i prowadzi kursy WSET. 

 

Tomasz Wencek – gotuje, by dawać ludziom radość. Radość z pysznego jedzenia, z towarzystwa przy stole, z momentu zatrzymania i wyciszenia, radość z kolacji, podczas której dzieją się niepowtarzalne chwile. To, co gotuje, jest mieszanką jego doświadczeń. Począwszy od wspomnień pomagania mamie przy obiedzie, odkrywania dzikiej natury razem z tatą i bratem, inspirującej pracy w najlepszych restauracjach w Barcelonie – Coure i Alkimia (1*Michelin), oszałamiających posiłków fine dining zjedzonych w Berlinie, Kopenhadze i Londynie, przepysznych street foodów z południa Włoch i odległego Peru.

Dzięki wieloletniej pracy jako kucharz i szef kuchni we wrocławskim bistro Dinette odkrył, że w gotowaniu najważniejsze są produkty – ich świeżość, jakość i pochodzenie. Gotuje zgodnie z kalendarzem sezonowości i stara się korzystać z potencjału lokalnych produktów. Przyrządza eleganckie, subtelne i komfortowe dania. Jego wielką skrytą pasją jest gotowanie ogniem – w ognisku, na grillu czy pod ziemią. Obecnie prowadzi Fundację Mniej Więcej, w której przerabia nadwyżki żywności na posiłki dla osób wykluczonych.

Podobne wydarzenia

Inne wydarzenia organizatora

Zobacz wszystkie

Zobacz też