Nowy Mata! A raczej Polak GBP. Kim jest tajemnicze wcielenie polskiego rapera z singla "Heavy"?
Festiwalowe jedzenie. Najlepsze potrawy i przysmaki na terenie imprez muzycznych
Czy jesteście w stanie wyobrazić sobie dobry festiwal muzyczny bez przysmaków? Na pewno nie! W końcu nawet podczas najlepszej imprezy musicie się posilić, aby naładować akumulatory do dalszej zabawy. Na festiwalach bardzo często pojawiają się food trucki. Jakich konkretnie przysmaków można skosztować podczas muzycznego wydarzenia i za czym rozejrzeć się w pierwszej kolejności?
13.02.2024
Redakcja
Artykuł może zawierać autopromocję eBilet.pl
Potrawy z grilla
Największym wzięciem na festiwalach za każdym razem cieszą się potrawy z grilla. Jesteście ich zwolennikami? Jeśli tak, to nie powinniście się rozczarować, ponieważ zawsze będziecie mogli sięgnąć po:
- grillowane warzywa – np. ziemniaki i cukinię,
- grillowane kiełbaski,
- szaszłyki,
- grillowaną karkówkę.
Duża porcja mięsa lub warzyw doda Wam energii, a Wy będziecie mogli się cieszyć kolejnymi występami ulubionych artystów.
Burgery, hot-dogi, frytki i zapiekanki
Skoro była już mowa o food truckach, warto byłoby przeanalizować najpopularniejsze przysmaki, których możecie w nich skosztować w trakcie festiwali. W tej grupie z całą pewnością znajdą się:
- burgery – np. z wołowiną lub kurczakiem,
- zapiekanki – z mięsem lub wegetariańskie,
- frytki – z solą lub ulubionym sosem,
- hot-dogi.
Dania z kuchni azjatyckiej
Czy próbowaliście na jakimś festiwalu dań z kuchni azjatyckiej? Jeśli nie, koniecznie musicie to nadrobić! To właśnie w takich miejscach smakują one wyśmienicie, ponieważ organizatorzy współpracują jedynie z miłośnikami przygotowywania smakowitych dań dla ogromnej grupy uczestników. Istnieje spora szansa na to, że skosztujecie m.in. zupy lub kurczaka po koreańsku, sajgonek, pad thai oraz dań z dużą dawką curry i imbiru. Otwórzcie się na coś nowego, a na pewno nie pożałujecie!
Polecamy na eBilet.pl
Lokalne potrawy
Nie wszystkich będą interesować jedynie frytki, zapiekanki lub burgery, dlatego też duże znaczenie ma to, gdzie konkretnie odbywa się festiwal. Jeśli jest to mniejsze miasteczko lub obszar miejski, możecie mieć pewność, że serwowane będą Wam lokalne przysmaki, wśród których na pierwszym planie znajdują się:
- pierogi,
- bigos,
- oscypki z żurawiną,
- grochówka,
- różne odmiany serów i wędlin,
- pyry z gzikiem.
Nie zamykajcie się wyłącznie na potrawy, które dobrze znacie ze swojej kuchni lub w których rozsmakowała Was własna babcia. Czasami warto skosztować czegoś innego, bo szybko może się okazać, że stanie się to jednym z Waszych ulubionych dań.
Poprzedni artykuł
Następny artykuł