Centrum Praskie Koneser
Centrum Praskie Koneser jest sercem odradzającej się warszawskiej Pragi, jednej z najbardziej magnetycznych dzielnic w Warszawie. Miejsce mieści się 5 minut spacerem od stacji metra Warszawa Wileńska.
Koneser powstał na terenie XIX fabryki wódki przywracając do życia zabytkowe budynki i tworząc tym samym nowy punkt na stołecznej mapie rozrywkowej, gastronomicznej, muzealnej, kulturalnej i zakupowej.
W Centrum Praskim Koneser znajduje się jedno z bardziej interesujących zagłębi restauracyjnych i barowych z kultowymi lokalami i kuchnią z całego świata. Wyjątkowe muzea oraz wystawy, tętniące życiem targi, festiwale, kiermasze i inne wydarzenia kulturalne. Można tam znaleźć sklepy i polskie marki, niedostępne w galeriach handlowych tworzone przez rodzimych projektantów. Wszystko to w otoczeniu starannie odrestaurowanych budynków z czerwonej cegły, przenoszących gości do czasów Warszawy z przełomu XIX i XX wieku. Koneser to miejsce pełne pozytywnej energii, inspiracji i pasji – zapraszamy.
Historia Centrum Praskiego Koneser w Warszawie
Warszawska Wytwórnia Wódek „Koneser” to nieistniejące przedsiębiorstwo, które mieści się na warszawskiej Pradze-Północ i stanowi część budynków fabrycznych z końca XIX wieku.
Najstarsza część zabudowy Warszawskiej Wytwórni Wódek „Koneser” została stworzona w latach 1895-1897. Na jej terenie w tym czasie działały dwa oddzielne zakłady: Rektyfikacja Warszawska oraz Warszawski Skarbowy Skład Win, który jako pierwszy oczyszczał spirytus, drugi produkował z niego trunki. W 1923 roku w sąsiedztwie Konesera powstała Mennica Państwowa.
Kompleks fabryki stanowi przykład europejskiej architektury przemysłowej z przełomu XIX i XX wieku. Czerwona cegła nawiązuje do stylu gotyckiego – wąskie okna, charakterystyczne gzymsy, strzeliste wieżyczki i łukowate sklepienia stropów. Uwagę przykuwa brama główna od strony ulicy Ząbkowskiej. Autorstwo projekt architektonicznego przypisuje się L. Iwanowskiemu oraz K. Loewegowi.
Lata świetności Konesera w Warszawie
Najlepsze lata Wytwórni Wódek „Koneser” przypadają w czasie dwudziestolecia międzywojennego. Wtedy w wytwórni wódki Koneser pracowało ponad 400 osób, a jej produkcja osiągnęła osiągnęły ćwierć miliona butelek trunku na dobę. W latach 20. XX wieku produkowane tam były powszechnie rozpoznawalne do dziś na rynku spirytusowym marki wódek: Wyborowa, Luksusowa, Żubrówka, Żytniówka oraz Siwucha.
Podczas produkcji wykorzystywano wodę oligoceńską z jednego z pierwszych w Warszawie ujęć. Rozwój zakładu przerwał wybuch II wojny światowej, z powodu której znacząco ograniczono produkcje alkoholu. W latach okupacji fabryka podlegała Generalnej Dyrekcji Monopoli w Generalnym Gubernatorstwie. Po roku 1944 produkcję wstrzymano.